GroentenFruit Huis steunt btw-verlaging groente en fruit

GroentenFruit Huis is zeer verheugd met de wens om de btw op groente en fruit naar 0 procent terug te brengen. Naast deze belangenvereniging van bedrijven die actief zijn in de handel in groente en fruit, noemen ook supermarktkoepel CBL en de TAPP Coalition deze ontwikkeling positief.

GroentenFruit+Huis+steunt+btw%2Dverlaging+groente+en+fruit
© Roel Dijkstra

GroentenFruit Huis maakt zich al langer hard voor deze btw-vrijstelling, maar pas door een recent besluit van de Europese Unie wordt dat mogelijk. GroentenFruit Huis noemt dit een 'verstandig besluit'. 'Iedereen moet de mogelijkheid hebben om te kunnen kiezen voor een gezonde leefstijl ongeacht zijn of haar inkomen', stelt de organisatie.


GroentenFruit Huis liet in 2020 onderzoek doen door BakerMcKenzie naar het verlagen van het btw-tarief. Daaruit bleek dat de prijs vaak bepalend is bij de alledaagse boodschappen: aan de kassa wint goedkoop het van gezond. Een gericht laag btw-tarief voor groente en fruit kan deze situatie doorbreken en de drempel voor gezond verlagen, denkt GroentenFruit Huis.


Transparantie

Supermarktenkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) staat ook achter de aandacht die de coalitie in haar plannen heeft voor gezond voedsel. Het voornemen tot een suikertaks om mensen te bewegen minder suiker te eten, krijgt goedkeuring van de organisatie. Dat geldt eveneens voor het plan om de zoutinname bij consumenten te verminderen.

CBL is ook opgetogen over het verhogen van transparantie over de wijze waarop het gehele assortiment aantoonbaar duurzaam en diervriendelijk wordt, inclusief duurzaam inkoopgedrag en een eerlijke prijs voor boeren. Volgens het CBL zet de branche zich daar al jaren voor in.


Vleestaks

TAPP Coalition is ook blij met de suikertaks en het afschaffen van de btw op groente en fruit. Maar deze organisatie wil dat er ook een eerlijke vleesprijs wordt betaald. Eentje waarin ook alle negatieve effecten van de veeteelt worden meegewogen en waar boeren een eerlijke prijs krijgen. TAPP Coalition denkt bijvoorbeeld aan een toeslag op vlees en zuivel om zo het milieu en dierenwelzijn te bevorderen.

Directeur Jeroom Remmers van TAPP Coalitie vindt dat de coalitiepartijen door geen eerlijke vleesprijs in hun plannen op te nemen, niet naar de eigen kiezers luisteren. 'Een ruime meerderheid van de stemmers op VVD, D66, CDA en ChristenUnie wil juist dat de regering de te goedkope kiloknallervleesprijs corrigeert, om zo winst te boeken voor klimaat, milieu, volksgezondheid en lagere zorgkosten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer