'Waarom ik Johan Vollenbroek wel kan verdragen'

Nederland zit op slot door knellende wetgeving op het gebied van stikstofuitstoot. Dusdanig op slot dat er in het nieuwe kabinet een minister van Natuur en Stikstof komt. Voor deze impasse is één man in het bijzonder verantwoordelijk: Johan Vollenbroek.

%27Waarom+ik+Johan+Vollenbroek+wel+kan+verdragen%27
© Mike Schellart

Hij tekende met succes bezwaar aan tegen de wetgeving op het gebied van stikstof waardoor vergunningen ongeldig werden en uitbreidingen binnen en buiten de landbouw niet door kunnen gaan.

Veel mensen kunnen om die reden zijn bloed wel drinken. Toch heb ik op een bepaalde manier respect voor hem.

De belangrijkste reden daarvoor is dat ik de indruk heb dat het hem werkelijk te doen is om bescherming van de natuur en zoals bijna elke boer ben ik ook een liefhebber van natuur. Dat maakt Johan Vollenbroek al wezenlijk anders dan veel andere activisten, die eerst tegen veehouderij zijn en daar vervolgens de argumenten bij zoeken.

Al zullen Vollenbroek en ik het nooit met elkaar eens worden, ik houd van principiële mensen

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Omdat het Vollenbroek ook werkelijk om verminderen van stikstofuitstoot gaat, kijkt hij niet alleen naar de landbouw, maar even goed naar het doortrekken van een snelweg, de Formule 1 Grand Prix in Zandvoort en Schiphol.

Met name Schiphol begint 'm inmiddels goed te knijpen. Ik kan me de reactie van de persvoorlichter van Schiphol nog goed herinneren toen Vollenbroek aankondigde een zaak te beginnen tegen Schiphol vanwege het ontbreken van een Natuurbeschermingswetvergunning (NB-wetvergunning). Volgens de persvoorlichter hoefden bedrijven als Schiphol niet zo'n vergunning te hebben en bovendien zat Schiphol er al honderd jaar.

Het is goed dat zulke arrogantie wordt afgestraft in een land waar van een normaal landbouwbedrijf wordt verwacht dat er een NB-wetvergunning is.

Daar komt bij dat Vollenbroek niet degene is die de wetgeving heeft gemaakt. Hij wijst erop dat de overheid zich niet aan haar eigen regels houdt. De fout zit hem in de naïeve manier waarop de overheid in het verleden natuurgebieden heeft aangewezen en heeft ingestemd met bizar strenge normen qua stikstofneerslag op die gebieden. Hij eist dat deze normen worden gehaald en is daar principieel in.

En al zullen Vollenbroek en ik het nooit met elkaar eens worden, ik houd van principiële mensen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer