'Ik heb slecht geslapen vanwege de krimp'

Het journaal van 28 oktober opende met het bericht dat er in de formatie 25 miljard euro wordt vrijgemaakt voor herstructurering van de landbouw om uit de stikstofimpasse te komen. Ik heb er 's nachts slecht van geslapen.

%27Ik+heb+slecht+geslapen+vanwege+de+krimp%27
© Mike Schellart

In de Nieuwe Oogst van vorige week stond hier ook over geschreven, waarbij een bedrag van 20 tot 30 miljard euro werd genoemd.

Er zijn niet zo veel veebedrijven meer in Nederland. 20 tot 30 miljard euro betekent bijna 1 tot 1,5 miljoen euro per Nederlands melkvee-, varkens-, pluimvee- of geitenbedrijf. Dat is dus een serieuze hoeveelheid geld, bedoeld om een economisch belangrijke sector te laten krimpen. Dan kun je het officieel een 'innovatiefonds' noemen, maar zo is het natuurlijk wel.

Het trieste vind ik dat we hiermee voor het eerst als complete veehouderij echt in de categorie 'ongewenst' vallen, waarbij het geld mag kosten om van een gedeelte af te komen. Om daarna tot de conclusie te komen dat de stikstofnormen nog steeds niet zijn gehaald, want de veehouderij is slechts een van de bronnen die stikstof uitstoten. In veel gevallen wordt de norm al overschreden door neerslag van stikstof uit het buitenland. Stikstof vanuit de luchtvaart rekenen we voor het gemak zelfs niet mee.

Ik vind het bijzonder dat 2 procent van de veehouders nog steeds vertrouwen heeft in de politiek

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Deze herstructurering lost het probleem dus niet op, terwijl ze wel de economie laat krimpen en leidt tot werkloosheid en armoede. De landbouw is niet zoals de kolenmijnen in Limburg, waar het verlies kleiner was als de mijnwerkers met behoud van loon thuis op de bank gingen zitten dan wanneer ze aan het werk gingen.

Ik kan me al een voorstelling maken van het debat in de Tweede Kamer over het plan uit het regeerakkoord. De complete oppositie zal twee vragen hebben: 'Gaan de plannen wel ver genoeg?' en 'Kunnen die boeren niet met wat minder geld toe?'. Dat is waar we staan na tientallen jaren investeren in milieu, dierenwelzijn en natuurbehoud.

Uit onderzoek blijkt dat 98 procent van de veehouders geen vertrouwen heeft in de politiek. Ik vind het bijzonder dat 2 procent van de veehouders dat blijkbaar nog steeds heeft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer