'Mijn verbazing over een rare dierenwet'

'Nieuwe dierenwet legt bom onder veehouderij en houden van huisdieren', stond vorige week in onze krant. Geruisloos heeft de Eerste Kamer een wet aangenomen die regelt dat dieren niet mogen worden beperkt in het vertonen van natuurlijk gedrag als ze in een stal, hok of kooi worden gehouden.

%27Mijn+verbazing+over+een+rare+dierenwet%27
© Mike Schellart

Eerder was deze wet al net zo geruisloos aangenomen door de Tweede Kamer, mede dankzij onze vrienden van D66. Een nietszeggende wet waardoor niets verandert volgens de ene deskundige, het einde van de veehouderij volgens de andere.

Ik heb me om een aantal redenen erg verbaasd over deze gang van zaken. Allereerst vind ik oprecht dat wij als veehouders op een nette manier met ons vee omgaan. Ik vind dat wij het recht hebben om dieren te houden voor het produceren van ons voedsel.

Dat recht kun je niet los zien van de plicht om er goed voor te zorgen. Terecht zijn er veel regels om te kunnen garanderen dat die goede zorg ook wordt gegeven. Tot in detail uitgewerkt via KoeMonitor en andere instrumenten. Volgens mij voegt deze dierenwet daar niets aan toe.

Ik vind dat wij het recht hebben om dieren te houden voor het produceren van ons voedsel

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Ten tweede omdat de wet zo is geformuleerd dat iedereen hem op zijn eigen manier kan uitleggen. Er zijn mensen die anders denken over veehouderij dan ik. Dat mag. Daarom zal niet alle wetgeving mij aanstaan. Maar het is de taak van Kamerleden om te zorgen voor wetgeving die maar op één manier kan worden uitgelegd.

Nu is het aan de rechter of aan een individuele NVWA'er hoe de wet wordt geïnterpreteerd. Een slechte zaak. Het laat zien dat Kamerleden zelf niet weten waar ze voor of tegen stemmen.


Tenslotte vanwege de onuitvoerbaarheid. In de media gaat de meeste aandacht naar problemen bij het houden van huisdieren. Ik hoop dat dit bij de handhaving ook het geval is. Mijn koeien kunnen meer natuurlijk gedrag vertonen dan het gemiddelde huisdier. Ik heb op deze plek ooit mijn mening gegeven over katten die niet naar buiten kunnen.

Rijden op een paard lijkt me ook niet echt iets dat past bij het natuurlijke gedrag van het dier. Als daar wat aan is gedaan, zullen we dan eens kijken naar de veehouderij?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer