'Bezorgde melkveehouder met de rug tegen de muur'

Een paar weken geleden kreeg ik een appje doorgestuurd met een noodkreet over ZuivelNL. Strekking van het verhaal was dat de interim-directeur had besloten dat KoeMonitor moet blijven bestaan, ondanks dat de achterban dit niet wil.

%27Bezorgde+melkveehouder+met+de+rug+tegen+de+muur%27
© Mike Schellart

Er werd een oproep aan de lezer gedaan om de tekst 'Ben niet bang voor KoeMonitor-boete' naar één of meerdere bestuursleden van ZuivelNL te sturen, die met naam en telefoonnummer werden genoemd. Het bericht was getekend met 'een bezorgde melkveehouder die met de rug tegen de muur staat'.

Voor wie niet op de hoogte is: melkveehouders zijn verplicht hun veearts een diergezondheidsplan en KoeMonitor te laten invullen. Dit zijn twee bijna dezelfde formulieren, met beide een iets andere wettelijke achtergrond.

Dat dit zo moet is een bureaucratische wanprestatie, maar wel de realiteit. Wat scheelt is dat inmiddels is overeengekomen dat de ingevulde gegevens automatisch worden overgenomen van het ene naar het andere formulier. ZuivelNL is een van de organisaties die beslist over KoeMonitor.

Je staat met de rug tegen de muur als meer dan de helft van je afzet wegvalt, niet als je twee keer hetzelfde formulier moet invullen

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Ik weet niet beter dan dat ZuivelNL is opgericht om als sector de taken uit te voeren die de overheid liet liggen na het opheffen van het Productschap Zuivel, en die te belangrijk waren om niet uit te voeren. Het veiligstellen van de Nederlandse zuivelexport is daarvan de belangrijkste.


Als ZuivelNL daarvoor zorgt en daar KoeMonitor voor nodig heeft, bewijst ze de Nederlandse melkveehouderij een grote dienst. Zonder export kunnen we afscheid nemen van het grootste en meest winstgevende deel van onze afzet. Het bestuur dient dan uitstekend de belangen van de 'achterban', zelfs als de meeste melkveehouders KoeMonitor niet willen.

Het rondsturen van een app met namen en telefoonnummers van bestuursleden en die app zelf anoniem ondertekenen als 'een bezorgde melkveehouder' is te laf voor woorden. En twee keer hetzelfde formulier moeten invullen is wat anders dan met de rug tegen de muur staan. Je staat met de rug tegen de muur als meer dan de helft van je afzet wegvalt, terwijl je kosten doorgaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer