'Het ziet er niet goed uit in Den Haag'

Boos en verdrietig heb ik op 17 maart naar de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen gekeken. De belangen van de landbouw zullen niet zwaar wegen in de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer met minder landbouwvertegenwoordiging, een versplinterd politiek landschap en D66 als tweede partij.

%27Het+ziet+er+niet+goed+uit+in+Den+Haag%27
© Mike Schellart

Nu, zes weken later, ben ik meer dan ooit bang voor de toekomst. Op een discussieforum sprak iemand de verwachting uit dat het zou komen tot koehandel: Rutte krijgt opening van vliegveld Lelystad, Kaag halvering van de veestapel. Na alle smerigheid die sinds de verkiezingen boven tafel is gekomen, zou ik daar niet van staan te kijken.

Als D66 aan het dogma over de grootte van de veestapel vasthoudt, betekent het dat hooguit de 25 procent grootste en financieel sterkste veebedrijven overblijven. Ik hoor niet bij die groep. Het zal een slagveld zonder weerga opleveren dat iedereen raakt: boer, leverancier, afnemer en uiteindelijk zelfs natuur en consument. En dat zonder dat het een doel dient, want met technische oplossingen is qua stikstofuitstoot hetzelfde resultaat te bereiken als met krimp.

Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever maakte een ongepaste en onware vergelijking tussen de Jodenvervolging en de behandeling van boeren in Nederland. Dat had hij niet moeten doen. Als boer voel ik mij door D66 wel weggezet zoals andere bevolkingsgroepen door Forum voor Democratie of PVV. D66 polariseert, zoals de andere twee partijen ook polariseren. En dat is van alle drie niet goed.

Nu, zes weken later, ben ik meer dan ooit bang voor de toekomst

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Het verschil tussen D66 en de andere twee partijen is dat D66 een regeringspartij is en dit in het nieuwe kabinet ook weer zal worden. D66 zet zichzelf neer als een middenpartij, maar een partij op die plek zou juist de verbinding op moeten zoeken.

De afgelopen weken hebben op een lelijke manier laten zien dat het in de politiek niet gaat om de waarheid, maar om beeldvorming. De ene leugenaar maakt verwijten richting de andere en verscheidene politici hebben last van selectief geheugenverlies. Ik houd mijn hart vast voor wat gaat komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer