'Zullen we het eens hebben over vaccineren?'

Al een jaar wordt het nieuws gedomineerd door corona en de laatste twee maanden vooral door de verschillende vaccins die nu beschikbaar komen. De vergelijking met vaccins tegen een ander virus dringt zich bij mij op, namelijk die tegen het mond-en-klauwzeer (MKZ)-virus.

%27Zullen+we+het+eens+hebben+over+vaccineren%3F%27
© Mike Schellart

Het is nu twintig jaar geleden dat we in Nederland een uitbraak van MKZ hadden. Er was een vaccin beschikbaar, maar dat mocht niet worden gebruikt. Uiteindelijk zijn er wel ringvaccinaties toegepast, maar alle gevaccineerde dieren zijn geruimd.

In de evaluatie was iedereen het erover eens dat het een volgende keer niet meer zo mocht, maar uiteindelijk is de discussie gestrand in een moeras van handelsbelangen en kosten. Stel dat er morgen weer MKZ uitbreekt, dan begint het hele circus dus opnieuw.

Toch is het goed om de discussie weer te voeren. Ik heb destijds gezien hoe het ruimen van vee de veehouders heeft geraakt en dat zou geen mens moeten meemaken. Natuurlijk heeft niet vaccineren grote voordelen zolang het virus er niet is. Als er wel een uitbraak komt, moet er een 21ste eeuwse oplossing klaarliggen waarbij wordt gevaccineerd zonder dat daarna ruimen nodig is.

Er zijn drie goede redenen om de discussie over het non-vaccinatiebeleid nu weer op te starten

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Gevaccineerd vee en de producten ervan zijn veilig, dus uit ethisch oogpunt is het niet uit te leggen dat er wordt geruimd. Hoe dit kan worden ingevuld, weet ik niet. Er zijn mensen die daar veel verstand van hebben en daar een antwoord op hebben.

Er zijn drie goede redenen om de discussie over het non-vaccinatiebeleid nu weer op te starten. Het is, zoals ik schreef, twintig jaar geleden dat de MKZ-uitbraak was. Een mooi moment om het er weer over te hebben.

Ten tweede is er nu begonnen met vaccinatie tegen corona. We zien dat het zonder vaccineren niet lukt om het virus onder controle te krijgen en dat we onze vrijheid terugkrijgen als er voldoende mensen zijn gevaccineerd. Dat zorgt voor een goed uitgangspunt om vaccinatie tegen veeziekten te regelen.

Ten derde praat de grootste tegenstander van vaccineren, Groot-Brittannië, niet meer mee als er Europees wordt gesproken over enten.

Als de wil er is om een goede aanpak voor de uitbraak van dierziekten te maken, is dit het moment.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer