'Een paar dagen weg uit de armoede, deel 2'

Op ons erf zou een kampeervakantie komen voor kinderen uit arme gezinnen, schreef ik in mijn vorige column. Deze kampeerweek is achter de rug, dus dat betekent vanzelfsprekend dat ik nu moet schrijven hoe het is geweest.

%27Een+paar+dagen+weg+uit+de+armoede%2C+deel+2%27
© Mike Schellart

In deze week zijn er, verdeeld over drie groepen, in totaal 44 kinderen geweest. Ieder kind kampeerde drie dagen en twee nachten. De kampeervakantie was goed voorbereid, met degelijke tenten en goede voorzieningen, maar simpel van opzet.

Er zijn me deze week enkele dingen opgevallen. In de eerste plaats hoe verschrikkelijk veel ik de kinderen heb horen lachen. Ze hebben echt genoten en een paar dagen weg is voor sommige kinderen belangrijker geweest dan ik van tevoren had gedacht. Natuurlijk is er weleens een misverstand of een irritatie geweest, maar in het algemeen heeft iedereen het goed naar zijn zin gehad. Het is prachtig om te zien hoeveel plezier kinderen kunnen hebben met een zwembad, gemaakt van een paar balen stro en een stuk kuilplastic.

Van tevoren was afgesproken dat de kinderen achter het lint om het kampeerterrein zouden blijven, omdat het gevaarlijk is als ze zonder toezicht op de boerderij rondlopen. Tot mijn verbazing deden ze dat. Ik had wat meer straatschoffies verwacht, van wie je een grote bek kunt krijgen als ze zich aan regels moeten houden. Deze kinderen luisterden, wat ook een compliment is aan de leiding van het kamp.

Een paar dagen weg is voor sommige kinderen belangrijker geweest dan ik van tevoren had gedacht

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Dat compliment was toch al op zijn plaats, want de mensen die het kamp hebben georganiseerd, hebben veel moeite gedaan om er iets moois van te maken. Zij hebben het risico genomen en er veel van hun tijd in geïnvesteerd. Dat hebben ze gedaan met veel sponsors, maar zonder overheidssubsidie. Dit heeft zich uitbetaald als gevolg van de investering die ze hebben gedaan.


In de media heeft dit initiatief behoorlijk wat aandacht gekregen. Er was een omroep die sprak over kansarme kinderen. Daarmee doe je hen tekort. Als je een kind kansarm noemt, zeg je in feite: wat je ook doet, het wordt toch niet wat. Daarmee druk je er een behoorlijk negatief stempel op. Deze kinderen groeien op in een arm gezin, maar het zijn normale kinderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer