IBR kent lichte opleving bij rundvee

Royal GD ziet sinds april 2021 een lichte opleving in het aantal positieve IBR-tankmelkmonsters. Tot en met november zijn 21 tankmelkomslagen op vrije melkbedrijven gevonden. Dat waren er in heel 2020 in totaal twaalf en het jaar ervoor zeventien. Ook zijn af en toe uitbraken op vleesveebedrijven gesignaleerd.

IBR+kent+lichte+opleving+bij+rundvee
© Johan Wissink

Wat met name opvalt, is dat in bepaalde regio's meer virus circuleert dan in andere. Lokale verspreiding is dus zeer aannemelijk, stelt GD. De organisatie pleit ervoor dat bedrijven met de diagnose IBR extra letten op hygiënemaatregelen om versleep tussen bedrijven te voorkomen. Ook is het verstandig om buurt- en contactbedrijven en erfbetreders op de hoogte te stellen van de IBR-uitbraak. Zij kunnen maatregelen nemen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Tijdens bezoeken op uitbraakbedrijven die GD-dierenartsen voor ZuivelNL uitvoerden, blijkt dat dit soort informatie mondjesmaat wordt gedeeld. Het is juist nu voor iedereen belangrijk virusverspreiding tegen te gaan en niet achterop te raken in de bestrijding.


Wintersteekproef

Voor niet-melkleverende bedrijven is onlangs de periode voor de zogenaamde 'wintersteekproef' voor IBR en leptospirose van start gegaan. Deze steekproef is nodig voor niet-melkleverende bedrijven die deelnemen aan een programma voor de bestrijding van IBR en/of leptospirose en waar het afgelopen jaar geen bloedonderzoek via de slachtlijn heeft plaatsgevonden.

Bedrijven waarbij dit het geval is, hebben bericht gehad van GD. Zij moeten door de dierenarts bloed laten tappen van een of drie runderen ouder dan een jaar, afhankelijk van de bedrijfsgrootte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer