België zet puntjes op IBR-bestrijding

Met extra maatregelen wil België de rundveehouderij een laatste duwtje geven richting IBR-vrijstatus. Hiervoor zijn extra bloedonderzoeken bij verkoop en het vervroegen van de vaccinatiedata belangrijke maatregelen.

Belgi%C3%AB+zet+puntjes+op+IBR%2Dbestrijding
© Pixabay

Dat meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). België is met 92 procent vrije bedrijven een heel eind op weg om als land IBR-vrij te worden. Volgens DGZ is echter extra wetgeving nodig voor de laatste loodjes.

Zo zijn vanaf eind mei bij ieder verhandeld rund, met uitzondering van vleesdieren richting slacht, twee bloedtesten verplicht. De tweede, extra bloedtest volgt nadat het dier een maand op het nieuwe bedrijf aanwezig is.


Vroeger vaccineren

Verder moet op niet-vrije bedrijven vroeger worden gevaccineerd. De eerste vaccinatie moet nu op een leeftijd van een half jaar worden toegepast, de herhalingsvaccinatie op 1 jaar. Voor beide vaccinaties was aanvankelijk vier maanden meer ruimte.

Voor IBR-vrije bedrijven waar de status in het geding is door de aanvoer van een IBR-drager of doordat een dier bij de verkoop toch IBR-blijkt te hebben, volgt extra onderzoek om de IBR-status te bepalen. Mocht een bedrijf de vrijstatus kwijtraken, dan moet een risicoanalyse contactbedrijven opsporen om ook die te testen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer