Dierenarts gaat gewoon de boer op

Dierenartsen volgen de coronamaatregelen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) strikt op. Het werk kan gewoon doorgaan. Slechts enkele melkveehouders bellen een bezoek af. 'We hopen niet dat dit de diergezondheid in de weg zit', aldus Jeannette van der Ven van LTO.

Dierenarts+gaat+gewoon+de+boer+op
© Twan Wiermans

Een enkele melkveehouder stelt een bedrijfsbezoek van de dierenarts uit vanwege de maatregelen van de coronacrisis. Jeannette van der Ven, LTO-portefeuillehouder Gezonde Dieren, hoopt niet dat dit de monitoring van IBR, BVD of andere dierziektes in de weg zit.

'We krijgen signalen dat sommige boeren en dierenartsen geen contact willen en daarom het bloedtappen of enten uitstellen. Maar je neemt dan wel een risico. Een eventuele besmetting kan zich uitbreiden. En het kan uiteindelijk ook de diergezondheidsstatus van ons land onderuit halen.'

Monitoring uitstellen

Volgens Van der Ven is het niet erg als het bloedtappen of enten enkele weken vooruit wordt geschoven, maar dat moet geen maanden duren. Siert-Jan Boersema, dierenarts bij Dierenkliniek De Rijp, heeft wel enkele telefoontjes van veehouders gehad die de IBR- of BVD-monitoring wilden uitstellen.

'Toch merken we dat het werk goed te doen is op anderhalve meter afstand van de veehouder. Er zit qua termijn ook nauwelijks rek in om die vaccinaties of het bloedtappen voor verplichte bestrijdingsprogramma's uit te stellen.' De gesprekken voor het bedrijfsbehandelplan (BBP), bedrijfsgezondheidsplan (BGP) of Koekompas zijn volgens hem wel vooruit te schuiven. 'Dat vind ik persoonlijk iets anders. Daar zit wel een maandje rek in.'

'Niet naar binnen'

Ook bij Dierenartsen Midden Brabant (DAMB) merken ze dat het werk op de melkveebedrijven gewoon doorgaat. 'Tenzij een veehouder gezondheidsklachten heeft, dan stellen we een bezoek uit', aldus dierenarts Rianne Klerx. 'Verder houden wij ons helemaal aan de opgelegde richtlijnen van het RIVM.'

Jolande Sonneveld, rundveedierenarts bij Dierenartsenpraktijk Beilen, houdt eveneens gepaste afstand. 'En we komen niet meer bij melkveehouders binnen. Gesprekken voeren we gewoon in de stal. Ondanks de strikte maatregelen gaat de zorg voor het zieke dier of de preventie ervan gewoon door.' Ze merkt wel dat veehouders en hun gezin erg alert zijn. 'Bij verkoudheid of een griepje binnen het boerengezin is men momenteel heel voorzichtig. Dan bellen ze een bedrijfsbezoek af.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer