Ruim 92 procent Vlaamse bedrijven IBR-vrij

Bij onze zuiderburen hebben bijna 11.120 Vlaamse rundveebedrijven de IBR-vrijstatus gekregen. Dat betreft 92,6 procent van het totaal. Die bedrijven hebben samen 90,34 procent van alle runderen.

Ruim+92+procent+Vlaamse+bedrijven+IBR%2Dvrij
© Pixabay

Dat blijkt na een screening, half april 2020, waarbij werd gezocht naar IBR-dragers. Dat leverde 12.705 dragerdieren op, verdeeld over 420 bedrijven. Officieel zijn 858 bedrijven met in totaal 105.164 dieren nog niet vrij. Zij zijn verplicht hun runderen te vaccineren.

Uit de screening komt naar voren dat voor nog eens 438 bedrijven de vrijstatus lonkt, omdat toen geen dragers zijn gevonden. Dat betekent dat het aantal aanwezige dragers beperkt is. Deze bedrijven werken volgens het Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) aan de vrijstatus door de IBR-dragers te ruimen.

Gevaar

Dat ruim 92 procent van de vrije bedrijven 90 procent van alle runderen heeft, betekent dat een aantal grote bedrijven niet vrij is. Op 175 bedrijven zijn nog meer dan tien IBR-dragers aanwezig. Hoewel ook hier wordt gevaccineerd, krijgen deze bedrijven extra ondersteuning om stappen te zetten richting de IBR-vrijstatus.

DGZ wijst daarom vrije bedrijven op het risico van nieuwe insleep en adviseert daarom extra oplettendheid bij de aankoop van vee en het zorgen voor voldoende hygiëne. Ook raadt DGZ vaccinatie aan op een aantal risicobedrijven, die bijvoorbeeld regelmatig vee aanvoeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer