Geen bijzondere IBR-maatregelen in Nederland nodig

Een IBR-uitbraak op drie rundveebedrijven net over de Duitse grens betekent niet dat er in Nederland bijzondere maatregelen moeten worden genomen. Ook in Nederland zelf vinden IBR-uitbraken plaats, aldus de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Geen+bijzondere+IBR%2Dmaatregelen+in+Nederland+nodig
© NieuweOogst

Volgens woordvoerder Gerda Wijers van de GD zijn de met IBR besmette bedrijven in Duitsland geblokkeerd, zodat er geen verdere besmetting met andere bedrijven kan plaatsvinden. 'En wie vee aankoopt uit Duitsland moet altijd goed kijken naar de gezondheidsstatus van de dieren.'

Jos Verstraeten, lid van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland, wijst er wel op dat er nogal wat Nederlandse veehouders in het oosten van het land hun jongvee in Duitsland laten opfokken. 'Zij moeten samen met hun dierenarts een afweging maken wat te doen. De mogelijkheid bestaat altijd om je veestapel preventief te enten.'

Routinecontrole

Het IBR-virus werd onlangs op drie Duitse rundveebedrijven aangetroffen, dicht bij de Nederlandse grens. De bedrijven liggen in het district Borken, bij Aalten over de grens. Op twee bedrijven zijn in totaal twintig dieren gedood.

Bij een derde ondernemer was meer dan 70 procent van de dieren besmet en werd al het rundvee geruimd. Het gaat om 276 dieren. Omdat de dieren niet ziek waren, werden ze naar de slager afgevoerd. De hoogdrachtige dieren, die niet mogen worden vervoerd, werden op het bedrijf geëuthanaseerd.

De besmetting kwam aan het licht bij een routinecontrole. Op de drie bedrijven was geen enkel dier ziek. Nu worden nog eens honderd bedrijven in de omgeving gescreend. Er zijn nog geen nieuwe besmettingen geconstateerd.

Oorzaak IBR onbekend

De oorzaak van de ziekte is niet bekend. Volgens een Duitse dierenarts is er sprake van onvoldoende hygiënemaatregelen. Ook zijn er volgens hem dierenartsen uit Nederland op Duitse melkveebedrijven actief, terwijl Nederland een lagere IBR-status heeft dan Duitsland.

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) stelde deze week schriftelijke vragen over de uitbraak aan landbouwminister Carola Schouten. Lodders wil weten of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Chief Veterinary Officer voorzorgsmaatregelen nemen, om te voorkomen dat de koeiengriep overslaat op veebedrijven in Nederland.

Ook wil de VVD'er van Schouten weten of boeren, dierenartsen en gemeenten in Twente en de Achterhoek op de hoogte zijn van de koeiengriep vlak over de grens met Duitsland, en op welke wijze dit door de NVWA is gecommuniceerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
 • Dinsdag
  27° / 17°
  65 %
Meer weer