Witte suiker 20 procent duurder in 2021

De prijzen voor witte suiker op de internationale markten zijn het afgelopen jaar met bijna 20 procent gestegen. De suikermarkt profiteert wereldwijd van de hoge brandstofprijzen en de lagere suikervoorraden. Rabobank voorspelt in een analyserapport dat de suikerprijzen in 2022 blijven stijgen.

Witte+suiker+20+procent+duurder+in+2021
© Dirk Hol

De internationale grondstoffenbeurs in Londen noteerde aan het begin van 2021 nog ongeveer 370 euro voor 1 ton witte suiker. In de eerste week van 2022 nadert deze notering de 445 euro per ton. De suikerprijs is daarmee vergelijkbaar met het niveau van vijf jaar geleden. Overigens bereikte de internationale suikermarkt in 2021 de hoogste notering al rond half november, met 466 euro per ton.

Dat de huidige noteringen iets lager zijn, is een gevolg van de zorgen over de economische ontwikkelingen vanwege de opnieuw oplopende coronabesmettingen in diverse werelddelen. Vooral de prijzen voor ruwe suiker daalden eind december toen bekend werd dat de omikronvariant ook Brazilië heeft bereikt. Analisten verwachten dat dit de komende maanden nog wel invloed heeft op de prijsontwikkeling op de suikermarkt.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) schreef onlangs in het verslag van het Brusselse suikeroverleg dat de Europese Commissie ervan uitgaat dat de komende tijd vanwege de hoge olieprijzen meer ethanol uit suikerriet wordt geproduceerd. Dit geldt met name voor Brazilië, maar ook India heeft aangekondigd de productie van ethanol flink op te schroeven.


28 weken consumptie

Op de wereldwijde suikerbalans, zoals die is samengesteld door analysebureau ISO, daalt de wereldwijde suikervoorraad in het seizoen 2021-2022 van 96,7 miljoen ton naar 93,3 miljoen ton. Het is daarmee het tweede jaar op rij dat de wereldproductie lager is dan het verbruik. Overigens is 93,3 miljoen ton suiker wereldwijd goed voor 28 weken consumptie.De suikerbalans voor de Europese Unie laat een vergelijkbaar beeld zien, blijkt uit de gegevens van de Europese Commissie. Vorig seizoen daalde de theoretische eindvoorraad van suiker in de EU van 2,2 miljoen ton naar 1,3 miljoen ton. De verwachting is dat in het seizoen 2021-2022 deze voorraad nog iets daalt tot 1,1 miljoen ton, ondanks de hogere productie van dit jaar.


In lijn met energieprijzen

Marktanalisten van Rabobank stelden eerder al in het analyserapport Agri Commodity Outlooks dat de suikerprijzen op de wereldmarkt in lijn met de energieprijzen moeten stijgen om met name voor Braziliaanse producenten de raffinage van suiker interessant te houden. Zonder voldoende productie van suiker uit suikerriet is de kans groot dat de wereldwijde suikerbalans in 2022-2023 voor het derde jaar op rij eindigt met een tekort.


Voor de internationale suikermarkt heeft Rabobank drie scenario's uitgewerkt, uitgaande van voldoende tot minder aanbod en van veel tot een beperkte vraag. Volgens de analisten geldt voor alle scenario's dat de prijs voor ethanol in met name Brazilië bepalend gaat zijn voor het aanbod op de internationale suikermarkt. Als ethanol duur blijft, dan zal de suikerprijs concurrerend moeten zijn om een substantieel tekort op de wereldmarkt te vermijden.


Ook prijsstijging in 2022

In het gemiddelde scenario gaat Rabobank ervan uit dat de suikerprijzen in 2022 met 5 tot 10 procent stijgen. Deze prijsstijging is nodig, omdat analisten verwachten dat energie voorlopig duur blijft.

In dit scenario rekent de bank met redelijke suikeropbrengsten en weinig negatieve invloed van de klimaatverandering. Met name voor de suikerproductie in India en Thailand lijkt dit gunstig.


Paniekaankopen

In het scenario met minder aanbod en veel vraag voorspelt de bank dat paniekaankopen kunnen plaatsvinden. Dat komt vooral omdat diverse landen meer geneigd zullen zijn om vanwege dreigende tekorten strategische voorraden aan te leggen. Verder zijn er ook zorgen over de logistieke uitdagingen vanwege een schaarste aan containers voor het verschepen van suiker.

Tot slot is er het meer behoudende scenario, waarbij de Braziliaanse overheid haar best doet om de energieprijzen te beteugelen en betaalbaar te houden voor de eigen bevolking. Het zou betekenen dat minimaal de helft van de suikerrietopbrengsten gebruikt wordt voor de productie van suiker. In dit scenario voorziet Rabobank ook dat corona onder controle is en dat er nauwelijks nog operationele belemmeringen zijn voor de levering van suiker op de wereldmarkt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer