In Frankrijk verbod op onverdoofd castreren van kracht

In Frankrijk is het sinds 1 januari verboden om biggen onverdoofd te castreren. Ook wordt per die datum een begin gemaakt met het uitfaseren van het doden van eendagskuikens.

In+Frankrijk+verbod+op+onverdoofd+castreren+van+kracht
© Vidiphoto

Beide maatregelen passen in het beleid van de Franse regering dat als prioriteit heeft het verbeteren van dierenwelzijn op boerderijen. Zo mogen per 1 januari biggen in niet langer onverdoofd worden gecastreerd. De plaatselijke verdoving mag worden toegediend door de dierenarts, veehouder of een medewerker.

Franse varkenshouders en hun medewerkers die chirurgisch willen blijven castreren, moesten daarvoor een onlineopleiding volgen. Voor de verdoving is Lidocaïne (injectie) toegelaten. Voor de gel Tri-Solfen loopt in België een goedkeuringsproces. Is dat succesvol afgerond, dan is de verwachting dat Frankrijk hiervoor een vergunning afgeeft.


Extra kosten

Over de hoogte van de meerkosten van verdoofd castreren wordt in Frankrijk nog getwist tussen varkenshouders en vleesverwerkers. De eerste rekent met een extra last van 13 cent per kilo. De tweede wil een toeslag van 2 cent per kilo betalen.

In Frankrijk zijn verschillende vleesverwerkers die vasthouden aan castratie. Nadelen van vlees van ongecastreerde beren noemen zij geur, een lager vetgehalte en het feit dat het vlees minder geschikt is voor de productie van drooggezouten producten. Cooperl brengt als grootste varkensvleesproducent van Frankrijk echter al langer met succes vlees van ongecastreerde beren op de markt.


Eendagskuikens

Een verbod op het doden van eendagskuikens is er in Frankrijk nog niet. Wel moeten broederijen een technologie voor geslachtsbepaling in het ei hebben besteld. Die moet in de loop van het jaar in gebruik worden genomen. Om de omschakeling te begeleiden, gaat de Franse regering broederijen steunen met enkele miljoenen euro's uit het economische stimuleringsprogramma 'France Relance'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer