Napijnbestrijding bij castratie verplicht voor leveranciers QS

In Europa is afgesproken om te stoppen met het castreren van beerbiggen. Op dit moment geldt een overgangstermijn en mogen biggen nog wel worden gecastreerd, mits pijnbestrijding wordt toegepast. Duitsland stelt nu napijnbestrijding verplicht.

Napijnbestrijding+bij+castratie+verplicht+voor+leveranciers+QS
© VidiPhoto

Waarom deze maatregel?

Duitsland heeft de beslissing over het wettelijk verplichten van verdoving tijdens het castreren van beerbiggen met twee jaar uitgesteld tot 1 januari 2021. Pijnstilling na het castreren is wettelijk echter wel verplicht en inmiddels ook opgenomen in de voorschriften van het Duitse kwaliteitssysteem QS. Deze verplichting gaat nu ook gelden voor naar Duitsland te exporteren varkens en vlees.

2Wat verandert er?

Vanaf 1 juli 2019 moeten Nederlandse vermeerderaars die onder QS leveren bij het castreren van biggen napijnbestrijding toe passen. Deze pijnbehandeling komt bovenop de gasverdoving die in Nederland verplicht is wanneer er wordt gecastreerd.
Ook voor vlees van beren dat vanuit Nederland wordt geëxporteerd naar Duitsland geldt dat het dier pijnbestrijding moet hebben gehad tijdens het castreren.

Wat verandert er niet?

De napijnbestrijding staat los van de gasverdoving tijdens het castreren. De voorwaarden die daaraan worden gesteld, veranderen niet. De voorschriften hiervoor staan in de modules verdoofd castreren van IKB Varken en IKB Nederland Varkens.

Hoe te voldoen aan de nieuwe voorschriften?

In Nederland zijn voor zover bekend twee diergeneesmiddelen geregistreerd voor napijnbestrijding bij castratie. Dit zijn Novem 5 en Melovem 5. Beide middelen zijn injecteerbaar en worden gegeven voorafgaand aan het castreren. Naast pijnstilling werken beide middelen ook koorts- en ontstekingsremmend.
Per big is maar een kleine hoeveelheid middel nodig. Aangeraden wordt de bijsluiter te lezen en het advies van de dierenarts te volgen.
Zowel Novem 5 als Melovem 5 zijn in een hogere concentratie ook beschikbaar als pijnstiller voor vleesvarkens en zeugen, maar in een hogere concentratie. Deze zijn niet geregistreerd voor napijnbestrijding bij castreren.
De Producenten Organisatie Varkenshouderij adviseert haar achterban altijd het juiste middel met de lage concentratie te gebruiken en bij twijfel de dierenarts te raadplegen.

Hoe wordt hierop gecontroleerd?

De IKB-controleurs nemen bij QS-deelnemers de napijnbestrijding mee in de jaarlijkse IKB-controle. Via de logboekformulieren van de dierenarts wordt gecontroleerd of de voor napijn geregistreerde middelen in voldoende mate zijn afgenomen. Het verbruik moet overeenkomen met het aantal gecastreerde biggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer