Duitsland wil immunocastratie ook voor bio

De Duitse regering wil dat immunocastratie in Europa ook wordt toegestaan voor de biologische varkenshouderij. Dat blijkt uit beantwoording van vragen van bondsdaglid Kirsten Tackmann van Die Linke.

Duitsland+wil+immunocastratie+ook+voor+bio
© Twan Wiermans

Op dit moment is immunocastratie wel toegestaan in de gangbare varkenshouderij, maar niet in de biologische. Immunocastratie heeft als doel om seksueel agressief gedrag van beren tegen te gaan en de berengeur in varkensvlees te reduceren. Het is een alternatief voor chirurgische castratie. Bij immunocastratie krijgen biggen een vaccinatie met Improvac toegediend waardoor de hormoonaanmaak wordt geremd.

Duitsland gaat de Europese Commissie vragen om immunocastratie ook in de Biologische varkenshouderij toe te staan. De Duitse regering noemt het standpunt van Europa op dit punt 'problematisch'. Steeds meer supermarkten verkopen alleen varkensvlees van niet-gecastreerde varkens, maar tegelijkertijd willen consumenten geen vlees met berengeur.

Chirurgische castratie

Het linkse bondsdaglid Tackmann wil dat er door toelating van immunocastratie een einde komt aan chirurgische castratie in de biologische sector in Duitsland. Wat haar betreft gaat Duitsland zelf over op het toelaten van immunocastratie in de biologische sector. Dierenwelzijn is volgens haar niet iets om over te onderhandelen.

In Nederland is de biologische varkenssector geen voorstander van immunocastratie. 'Wij vinden dat een te grote ingreep op de natuur', laat voorzitter Jeroen Neimeijer van de Vereniging Biologische Varkenshouderij (VBV) weten. 'Bovendien vinden wij het zorgelijk dat er hormonen in het vlees terecht komen. Het is maar de vraag wat dat betekent voor de volksgezondheid. Dat vinden wij zorgelijk.'

Verdeeld

Volgens Neimeijer is de Duitse biologische sector er verdeeld over. 'In Nederland is 80 tot 85 procent van de biologische varkenshouders lid van de VBV. Wij hebben hier enkele jaren geleden een duidelijk en gedragen standpunt over ingenomen. In Duitsland is de sector meer verdeeld en is er dus ook niet een eenduidig geluid over te horen.'

Biologische varkenshouders in Nederland kiezen voor chirurgische castratie. Neimeijer: 'Het liefst zou je geen castratie toepassen. Maar met het oog op dierenwelzijn is het juist heel belangrijk. Doordat beren in de biologische varkenshouderij meer bewegingsruimte hebben, is het seksueel agressieve berengedrag juist ook sterker aanwezig. Het belang van dierenwelzijn weegt zwaarder.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer