Nederland opnieuw in Franse zuivel-top drie

Het Franse agrarische onderzoeksbureau Agrex Consulting heeft in opdracht van FranceAgriMer de Franse zuivelindustrie opnieuw uitgeroepen tot meest competitieve marktleider. Net als vorig jaar staat Frankrijk daarmee als meest concurrerend zuivelland voor Nieuw-Zeeland en Nederland.

Nederland+opnieuw+in+Franse+zuivel%2Dtop+drie
© Twan Wiermans

De drie Franse zuivelconcerns Lactalis, Sodiaal, Danone zijn alle drie actief in twaalf van de dertien onderzochte landen. Behalve op de meetlat 'meest concurrerend' scoort Frankrijk op de zes andere onderzochte prestatiegebieden aanmerkelijk slechter.

Op meetlatten als duurzaamheid, ecologische footprint en macro-economisch scoren Nieuw-Zeeland, Nederland, Ierland en Denemarken meestal fors hoger dan Frankrijk.


Dertien grote zuivellanden

De studie van FranceAgriMer onderzoekt de prestaties van dertien grote zuivellanden op zeven concurrentiegebieden, onderverdeeld in veertig indicatoren.

De geografische reikwijdte omvat dertien landen: acht landen van de Europese Unie, namelijk Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Polen en het Verenigd Koninkrijk, alsmede Argentinië, Australië, Brazilië, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland.


300 miljard kilo melk

In 2020 produceerden deze landen bijna 300 miljard kilo melk, een stijging van 2 procent ten opzichte van 2019. Dat is goed voor 42 procent van de wereldvoorraad koemelk.

De export van deze dertien landen vertegenwoordigde 71 miljard dollar. De Verenigde Staten blijven de grootste producent van koemelk ter wereld en leveren 13,4 procent van het wereldwijde aanbod gevolgd door India (12,8 procent van wereldwijde productie).


Productie stagneert

Zo stagneert in Frankrijk de productie (zo'n 24 miljard kilo) al sinds 2016, evenals de binnenlandse consumptie van zuivelproducten.

De schuldquote van Franse melkveehouders is lager dan het Europese gemiddelde dankzij een matige grondprijs. Maar de bedrijfskosten blijven hoog op de boerderijen, zeggen de onderzoekers.


Export

De export van Franse zuivelproducten vordert minder snel dan in de andere belangrijkste zuivellanden en concentreert zich vooral op de Europese buurlanden (60 procent).

De studie van de 'duurzaamheid van hulpbronnen' wijst ook op enkele Franse zwakheden. 'De druk op het milieu en de samenleving neemt toe' en 'ongevallen in het klimaat komen steeds vaker voor', zo wordt geconstateerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer