EU-voorzitter Frankrijk legt prioriteiten bij handel en ecologie

Een van de prioriteiten van het Franse EU-voorzitterschap zal de concurrentieverstoring zijn door de import van producten uit derde landen die onder lagere normen zijn geproduceerd. Dat heeft de Franse minister van Landbouw Julien Denormandie bekendgemaakt.

EU%2Dvoorzitter+Frankrijk+legt+prioriteiten+bij+handel+en+ecologie
© ANP

Denormandie wil het handelsbeleid en de toegang tot de interne markt koppelen aan naleving van Europese normen. Daarnaast wil Frankrijk ook concurrentieverstoringen tussen EU-landen onderling aanpakken. Een gemeenschappelijke markt omvat ook uniforme regels en gezamenlijke inspanningen om sociale en ecologische ongelijkheden te bestrijden, aldus de minister.


In een interview met het weekblad La France Agricole kondigde Denormandie ook aan dat hij zich in de Europese Unie gaat inzetten voor minder gebruik van antibiotica, maximale residugehalten van pesticiden en het tegengaan van ontbossing. President Emmanuel Macron kondigde in september aan dat Frankrijk tijdens zijn EU-voorzitterschap een initiatief zou presenteren om de inperking van het gebruik van pesticiden te versnellen.


Onzinnige soja-import

Minister Denormandie sprak zich uit tegen 'onzinnige' soja-import uit Zuid-Amerika, die de ontbossing in het regenwoud bevordert. Zijn aankondigingen werden verwelkomd door natuurorganisaties en tegenstanders van pesticiden. Frankrijk is voorstander van vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en tegen de hernieuwde toelating van glyfosaat of de goedkeuring van nieuwe genetische veredelingsmethoden.

Volgens Denormandie is 'dit voorstel van cruciaal belang voor het behoud van ecosystemen, de strijd tegen klimaatverandering en het behoud van onze duurzame consumptiepatronen'. Frankrijk zal ook een 'hoog' ambitieniveau verdedigen voor de door de Europese Commissie voorgestelde verordeningen, voegde hij eraan toe.


Etikettering voedsel

Frankrijk wil in dit eerste halfjaar van 2022 ook proberen de etikettering van voedselproducten voor de hele EU verplicht te stellen. Het etiketteren van de ecologische voetafdruk van goederen is een oude wens van president Emmanuel Macron. Frankrijk heeft al de eigen Nutriscore ontwikkeld die inmiddels door enkele andere EU-landen wordt gesteund.

Frankrijk neemt op 1 januari het voorzitterschap van de Raad van de EU over. In april zijn er in Frankrijk presidentsverkiezingen en gaat Macron op voor een herverkiezing. Het komend half jaar moeten binnen de EU ook knopen worden doorgehakt over modernisering van EU-structuren en procedures. Deze 'Europese toekomstconferentie' zal naar verwachting een grote rol gaan spelen in de Franse binnenlandse politiek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer