Franse coöperatie smeekt burger: koop onze biomelk

De grootste Franse coöperatie van biologische melkveehouders Biolait smeekt gezinnen om biologische melk te kopen. Er is in Frankrijk een flink overschot aan biomelk.

Franse+co%C3%B6peratie+smeekt+burger%3A+koop+onze+biomelk
© Arno de Snoo

Veel Franse melkveehouders begonnen een paar jaar geleden met de omschakeling naar biologisch. Nu stagneert de vraag naar biomelk. Dat zorgt ervoor dat de biologische melksector in Frankrijk flink uit balans is. Een deel van de biomelk wordt al verkocht voor de gangbare prijs. Eerder al kondigden de twee grootste melkverwerkers van Frankrijk, Lactalis en Sodiaal, aan dat ze de biopremie niet meer betalen voor een deel van de geleverde biologische melk. Bij Lactalis wordt nu 30 procent van de biomelk als standaardmelk vergoed.

De productie wordt tegen eind 2022 geschat op 1,35 miljard kilo. Dat is 22 procent meer dan in 2020. Coöperatie Biolait verzoekt de Fransen nu om per gezin een grootverpakking – een tray met zes literpakken – van Biolait te kopen. Daarbij gaat het om houdbare UHT-melk, want verse melk is in Franse winkels vrijwel niet te vinden.


1.400 melkveehouders

Biolait telt 1.400 melkveehouders. Samen produceren zij een derde van de totale productie aan biologische melk in Frankrijk. 'Veel melkveehouders zitten in de problemen', verklaart de coöperatie. 'Ze moeten misschien noodgedwongen stoppen. Ook proberen ze hun melkproductie te verminderen.'

De leden van Biolait doen er alles aan om het melkaanbod aan te passen aan de vraag en de markt te stabiliseren zonder de prijs te ondermijnen. 'Als alle 28 miljoen Franse huishoudens zes melkpakken kopen, kan elke melkveehouder van Biolait goed leven van zijn vak', stelt de coöperatie.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer