Macron vreest toorn Franse boeren in aanloop verkiezingen

Binnen de Europese Unie ontstaat ergernis over het Franse verzet tegen nieuwe handelsakkoorden van de EU met Chili en Nieuw-Zeeland. De regering van president Emmanuel Macron zou met de presidentsverkiezingen in zicht bang zijn voor de toorn van Franse boeren, die vrezen voor Nieuw-Zeelandse en Chileense concurrentie.

Macron+vreest+toorn+Franse+boeren+in+aanloop+verkiezingen
© ANP

Het verzet van Frankrijk tegen nieuwe handelsakkoorden van de EU met Chili en Nieuw-Zeeland is het land op harde woorden van meerdere EU-lidstaten komen te staan. Het leeuwendeel van de EU-landen heeft er geen boodschap aan dat die voor Parijs ongelegen komen in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Ook Nederland wil de handelsakkoorden doorzetten.

De Europese Commissie heeft met de zegen van de lidstaten een oudere overeenkomst met Chili geactualiseerd en uitgebreid. Maar nu die af is, stribbelt Frankrijk tegen. Aan een handelsakkoord met Nieuw-Zeeland moet nog wat meer gebeuren, maar ook dat stuit bij voorbaat op Frans verzet.

De handelsministers van de meeste EU-lidstaten hebben duidelijk gemaakt dat ze met verkiezingen geen rekening willen houden, zegt hun Sloveense collega. Dat land is dit halfjaar EU-voorzitter. 'Als we die in aanmerking nemen, boeken we nooit vooruitgang.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer