Franse jonge boeren vragen steun voor overname

De organisatie van Franse Jonge Boeren (JA) heeft president Emmanuel Macron en landbouwminister Julien Denormandie om meer financiële steun gevraagd voor het overnemen van agrarische bedrijven. Naar aanleiding van de landbouwtelling over het jaar 2020 wijzen de jongeren op de aanhoudende leegloop van het platteland, net als in veel andere landen in de Europese Unie (EU).

Franse+jonge+boeren+vragen+steun+voor+overname
© Twan Wiermans

Volgens het Franse onderzoek is 58 procent van de bedrijfsleiders in veeteelt en landbouw ouder dan 50 jaar. De meesten van hen zullen de komende vijf tot zeven jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Gezien de vergrijzing moet de jaarlijkse generatiewisseling van zo'n 20.000 Franse plattelandsboeren worden ondersteund met proactief beleid, waarschuwt de JA. Ze denken daarbij aan een soort 'voorkeurrecht' bij de aankoop van landbouwgronden.

Volgens de vereniging stoppen jaarlijks meer dan 20.000 Franse boeren met werken. In veel gevallen wordt het bedrijf overgenomen door een ander agrarisch bedrijf waardoor jongeren 'er niet tussen komen'. Uit recente cijfers van Eurostat blijkt dat in de EU slechts 11 procent van alle boerderijen wordt gerund door boeren onder de 40 jaar, terwijl 65 procent van de boerderijen wordt geleid door boeren ouder dan 55 jaar.


Geen pensioenverplichting

Juist afgelopen week zag Denormandie ervan af om boeren 'te verplichten' op hun 67ste met pensioen te gaan. Zij zouden na die leeftijd alleen recht hebben op een Franse pensioenuitkering. Als ze zouden doorwerken, zouden ze niet langer aanspraak kunnen maken op EU-GLB-gelden. Maar uit het bij Brussel ingediende Franse Nationaal Strategische Plan (NSP) blijkt dat de landbouwminister de keus overlaat aan de oudere boer: of pensioen of EU-GLB-subsidie.

Uit de Franse landbouwtelling blijkt ook dat het aantal landbouwbedrijven sterk blijft dalen. Tussen 2010 en 2020 zijn ongeveer 100.000 boerderijen verdwenen. Het aantal veehouderijen is sinds 2010 afgenomen met 31 procent (-64.000). Het aantal mensen met een vaste baan op een boerderij is in tien jaar tijd met 12 procent gedaald van 759.000 naar 583.000 vaste voltijdbanen. Het aandeel tijdelijke werknemers nam toe.

Door de omvang van het totale Franse bruikbare landbouwareaal (26,7 miljoen hectare; 1 procent minder dan in 2010) en de daling van het aantal bedrijven neemt het bruikbare landbouwareaal per bedrijf toe, met een gemiddelde grootte van 69 hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer