Opnieuw lagere inkomens in Franse landbouw

Voor de meeste Franse boeren is hun jaarinkomen in 2020 voor de tweede keer op rij gedaald. Dat blijkt uit de jongste cijfers die de statistische dienst van het ministerie van Landbouw (Agreste) heeft gepubliceerd.

Opnieuw+lagere+inkomens+in+Franse+landbouw
© Arno de Snoo

Het gemiddelde bruto-inkomen in de Franse agrarische sector daalde in coronajaar 2020 met 10 procent tot ongeveer 26.800 euro in vergelijking met 2019. Wel waren er grote verschillen tussen de verschillende agrarische bedrijfstakken.

Voor Franse tuinbouw- en groentetelers was het een goed jaar waarin het gemiddeld inkomen met ruim 11 procent steeg tot gemiddeld 42.400 euro. Varkenshouders verdienden gemiddeld 40.500 euro; de helft minder dan in 2019, het jaar van de mega-exporten vanwege de varkenspest naar China.


Schapen- en geitenhouders

Het jaarinkomen van Franse schapen- en geitenhouders steeg met 4,2 procent tot gemiddeld 20.700 euro. De laagste jaarinkomens werden behaald door rundvleesproducenten, 14.100 euro. Vergeleken met 2019 is dat een daling van 7,5 procent.

Ook het inkomen van Franse wijnboeren ligt boven het Franse landelijke agrarische gemiddelde, maar ook de wijnbouwers moesten een daling van 9,7 procent accepteren door kleinere druivenoogsten door slechte weersomstandigheden. Daar hadden ook graan- en oliezadenproducenten last van. Hun inkomen daalde met 6,9 procent tot 19.800 euro.

Ondertussen bleven de subsidies stabiel ten opzichte van 2019. Per boerderij werd volgens Agreste gemiddeld 31.270 euro uitbetaald.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer