LTO-vakgroep Melkveehouderij wil geen dierrechtenstelsel

LTO-vakgroep Melkveehouderij is hoogst verbaasd over de Kamerbrief van demissionair landbouwminister Carola Schouten van vorige week vrijdag. Daarin zinspeelt de minister op de introductie van dierrechten. 'Wij zitten niet te wachten op weer een nieuw systeem', reageert vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks.

LTO%2Dvakgroep+Melkveehouderij+wil+geen+dierrechtenstelsel
© Twan Wiermans

Op vrijdag 24 december informeerde Schouten de Tweede Kamer over een aantal zaken over het mestbeleid. Een daarvan was de aanpassing van de excretietabel fosfaat.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een opdracht uitgezet naar de actualisatie van de berekening. Daar komt uit dat een nieuwe berekening grote consequenties kan hebben voor individuele bedrijven en op de sector als geheel. Hierover zijn de sectorpartijen bijgepraat.


'Wij waren echter, net als onze leden, dan ook hoogst verbaasd dat op kerstavond Schouten met een brief komt waarin ze daarover de Kamer informeert, maar bovendien zinspeelt op de introductie van dierrechten', zegt Meulenbroeks.


Onrust in het veld

'LTO Melkveehouderij begrijpt de onrust die daardoor is ontstaan in het veld. We hebben een roerige tijd achter ons met het fosfaatdossier. We zitten niet te wachten op weer een nieuw systeem. Stabiliteit, duidelijkheid en rust, dat is wat de sector nodig heeft. En daar zal LTO Melkveehouderij zich voor inzetten. Dat betekent geen dierrechtenstelsel en geen aanpassingen van de tabel die tot problemen bij onze leden kunnen leiden', stelt de vakgroepvoorzitter.

Naast het bericht over de fosfaattabel kwam het bericht naar buiten dat de overheid onderzoekt hoe in het kader van de Wet natuurbescherming latente ruimte kan worden ingenomen.

'Latente ruimte is logisch op een melkveebedrijf', stelt Meulenbroeks. 'Je werkt in en met de natuur en die is niet altijd voorspelbaar. Daarnaast hebben we andere beleidsregels en wetgeving waaraan we ons moeten houden en die ervoor zorgen dat je niet altijd je vergunning volledig benut.'


'Vergund blijft vergund'

De vakgroepvoorzitter wil dan ook dat vergunde ruimte ook vergund blijft. 'LTO Melkveehouderij zet zich in voor de toekomstgerichte melkveehouder, wetend dat benutting van vergunde ruimte daarbij essentieel is. Daarom blijven wij bij het LTO-standpunt: vergund blijft vergund.'

Leden-melkveehouders van LTO ontvangen deze week een uitgebreide nieuwsbrief over deze kwestie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer