Kamer fluit Van Dam terug voor dierrechten

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) de extra dierrechten voor varkens- en pluimveehouders ook in 2018 handhaaft. Een motie van VVD en CDA die daar om vraagt, is dinsdag aangenomen.

Kamer+fluit+Van+Dam+terug+voor+dierrechten
© Dirk Hol

De staatssecretaris wil de extra rechten die voorvloeien uit de zogenoemde POR-regeling per 1 januari 2018 intrekken. Dat doet hij om zo de bijdrage van varkens- en pluimveehouderij aan de fosfaatproductie zo laag mogelijk te krijgen.

Vanuit de sectoren kwam veel protest tegen de onverwachte maatregel. Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) vinden ook dat de fosfaatmaatregelen beperkt moeten worden tot de melkveehouderij.

Derogatie in gevaar

Ze dienden een motie in die Van Dam vraagt om zijn besluit terug te draaien. Die voelt daar niets voor omdat het 'uitdelen' van extra dierrechten volgens hem de Nederlandse derogatie in gevaar kan brengen.

Desondanks kreeg de motie dinsdag steun van onder meer de PVV en behaalde zo een kleine meerderheid. Het is nog niet bekend was Van Dam gaat doen met deze wens van de Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer