LTO%3A+inname+dier%2D+en+fosfaatrechten+onacceptabel
Nieuws
© Mike Schellart

LTO: inname dier- en fosfaatrechten onacceptabel

LTO Nederland heeft gemengde gevoelens over de stikstofbrief van vrijdag. Ondanks het feit dat het kabinet stukken van de inbreng van LTO Nederland heeft overgenomen, uit de organisatie in een eerste reactie grote zorg over delen van de brief. LTO Nederland vindt vooral innemen van dier- en fosfaatrechten onacceptabel.

Veel vragen en onrust gaan over de passage die spreekt over inname met dier- en fosfaatrechten in relatie tot extern salderen. De zorg is begrijpelijk, omdat zulke maatregelen verregaande gevolgen hebben.

In een overleg tussen LTO Nederland het het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdagmorgen gaf het ministerie aan dat er gewerkt wordt aan de nadere uitwerking van de plannen. Startpunt is daarbij inderdaad dat bij externe saldering van ammoniakruimte er dier- en fosfaatrechten worden ingenomen. De precieze gevolgen daarvan moeten nog in kaart worden gebracht.

De details worden in een wetsvoorstel uitgewerkt. Er is nu nog geen antwoord op de vraag wat er gebeurt met ingenomen rechten. LTO Nederland vindt het innemen en doorhalen van dier- en fosfaatrechten als er ammoniakruimte wordt overgedragen onacceptabel, omdat dit ernstige gevolgen heeft voor de sector in zijn geheel.

Emissie per dier

Boeren die willen ontwikkelen, moeten kunnen investeren in een lagere emissie per dier. Als ze daarvoor geen dier- of fosfaatrechten kunnen kopen, is er onvoldoende draagvlak om te investeren in verduurzaming. De dynamiek in de sector en daarmee emissiereductie rondom Natura 2000-gebieden, dreigt dan vast te lopen.

Het innemen van dier- en fosfaatrechten staat bovendien op zeer gespannen voet met de gebiedsgerichte aanpak waar LTO Nederland voor pleit. Een aanpak waarbij niet alleen de stoppers, maar ook de blijvers in de sector kansen hebben en de stikstofruimte niet door partijen van buiten de landbouw wordt opgesoupeerd.

Draagvlak

Zoals aangekondigd in de Kamerbrief doet het kabinet op korte termijn een wetsvoorstel voor de koppeling van ammoniakruimte en dier- en fosfaatrechten bij extern salderen. LTO Nederland maakt in de gesprekken met ambtenaren en politici duidelijk dat dit verregaande gevolgen voor boeren en tuinders kan hebben en dat er in de sector geen draagvlak is voor inname of doorhalen van dier- en fosfaatrechten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -5°
  10 %
Meer weer