Schouten overweegt mededogen fosfaatovertreder

Landbouwminister Carola Schouten overweegt soepeler te handhaven bij overtreders van het fosfaatrechtstelsel. Het gaat om de groep die nog wacht op afhandeling van hun dossier. Ze gaat daarover in gesprek met het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Tijdens het Tweede Kamerdebat donderdag over fosfaatrechten drong een aantal fracties op coulance aan. Vanwege het percentage van 46 procent gegrond verklaarde bezwaren, is handhaving volgens de Wet economische delicten met inzet van het strafrecht direct per 1 januari niet wenselijk, vinden meerdere Kamerleden.

Dat betreft de categorie melkveehouders die nog in afwachting is van afhandeling van het ingediende bezwaar.

• Lees ook: Schouten bestraft overtreding fosfaat- en dierrechten gelijk

Schouten wees het idee niet af, maar ze maakte ook duidelijk dat ze nog geen garanties kan geven. 'Ik wil overleggen hoe vervolging door het Openbaar Ministerie in de praktijk zal uitpakken.'

Ze voegde er direct aan toe dat het voor alle veehouders verstandig is om uit te gaan van de eerste beschikking die is afgegeven. Wanneer de eerste beschikking gehandhaafd blijft, wordt de veehouder daar ook op afgerekend en achteraf bijsturen is niet meer mogelijk.

De minister wees erop dat niet alleen in de melkveehouderij wordt gehandhaafd. Ook overtreders van pluimvee-en varkensrechten wacht strafrechtelijke vervolging.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  30 %
Meer weer