Varkenssector+eist+dierrechten+op
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Varkenssector eist dierrechten op

LTO Varkenshouderij en NVV koppelen de invoering van het vrijwillige voerspoor aan handhaving van de regeling voor extra dierrechten (POR-regeling).

De varkenshouderij voelt zich gesteund door de Tweede Kamer die deze week staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken terugfloot. Eric Douma van LTO Varkenshouderij en Ingrid Jansen van de NVV zijn blij met de aangenomen motie van VVD en CDA. Daarin staat dat Van Dam extra dierrechten voor varkens- en pluimveehouders ook in 2018 moet handhaven.

'Het intrekken van de POR (Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet) moet van tafel en de mestregeling geaccordeerd voor wij aan de slag gaan met de uitwerking van het vrijwillige voerspoor', zeggen Douma en Jansen.

Verkeerde afslag

De Tweede Kamer concludeert dat Van Dam de verkeerde afslag neemt door de POR-regeling te koppelen aan het maatregelenpakket van de evaluatie van de Meststoffenwet. De handelswijze van de staatssecretaris kwam zeer onverwachts en kan rekenen op fel protest uit de sector. Het is nog niet bekend wat Van Dam met de aangenomen motie gaat doen.

Het vrijwillige voerspoor is een heet hangijzer. Dit werd in december met een meerderheid aangenomen. LTO Noord, ZLTO en NVV stemden voor, de LLTB stemde tegen. Het acteren van Van Dam leidt bij de ZLTO tot bestuurlijke onrust. 'De gesprekken hierover zijn nog niet afgerond', zegt voorzitter William Meulendijks van ZLTO-vakgroep Varkenshouderij.

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  30 %
 • Zondag
  8° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  20 %
Meer weer