OM eist tonnen voor mestfraude pluimveehouders

Vanwege mestfraude heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bij rechtbank Den Bosch van zes pluimveehouders geëist dat ze in totaal ruim 865.000 euro betalen aan de staat.

OM+eist+tonnen+voor+mestfraude+pluimveehouders
© Twan Wiermans

Justitie wil niet alleen dat de pluimveehouders betalen, maar eiste ook voorwaardelijke celstraffen, werkstraffen en geldboetes. De verdachten hoorden die eis tegen zich, omdat ze geld verdienden door meer kippen te houden en meer mest te produceren dan hun dierrechten toestaan.

• Lees ook: Inval bij adviesbureau vanwege mestfraude

De overheid moet hiertegen streng optreden, vindt het Openbaar Ministerie. 'Europa verwacht het, de concurrenten verwachten het en het is nodig om de natuur gezond en het land leefbaar te houden', verklaarde de officier van justitie. De boeren stonden terecht op een zogeheten themazitting over mestfraude.

Dierrechten

De zes pluimveehouders zouden honderden tot duizenden meer kippen hebben gehouden dan waarvoor zij dierrechten betaalden. Volgens het OM vormen die rechten een aanzienlijke kostenpost voor boeren.

'Dat betekent helaas ook, dat bedrijven die in zwaar weer terechtkomen, al snel gaan kijken naar hun dierrechten. Die rechten kunnen voor veel geld worden verkocht of de lease kan even worden uitgesteld. Dat geeft tijdelijk extra lucht. Helaas blijkt die tijdelijke oplossing vaak niet afdoende om een bedrijf duurzaam overeind te houden.'

Gedwongen sanering

Tegen overtredingen met dierrechten moet streng worden opgetreden, meent het OM. Niet alleen uit het oogpunt van milieu- en volksgezondheid, maar ook omdat het niet naleven van de Europese regels uiteindelijk tot grote economische schade en gedwongen sanering van veel boerenbedrijven kan leiden. De rechtbank doet in de zaken tegen de zes pluimveehouders op 5 december uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer