Schouten bestraft overtreding fosfaat- en dierrechten gelijk

Melkveehouders met meer koeien dan waar ze fosfaatrechten voor hebben, worden op dezelfde manier berecht als ondernemers die te weinig varkens- of pluimveerechten hebben.

Schouten+bestraft+overtreding+fosfaat%2D+en+dierrechten+gelijk
© Nedap

Dat stelt landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. 'Bij de totstandkoming van de wet heeft de wetgever ervoor gekozen het fosfaatrechtenstelsel, overeenkomstig de handhaving van de dierrechtenstelsels, strafrechtelijk te handhaven op basis van de Wet op de Economische delicten.'

• Lees ook: OM eist tonnen voor mestfraude pluimveehouders

Ook voor de zwaarte van de strafrechtelijke sancties is daarmee voor het fosfaatrechtenstelsel en de dierrechtenstelsels voor varkens en pluimvee één lijn getrokken, stelt ze. 'Naast mijn verantwoordelijkheid voor het stelsel is er bij de handhaving daarom ook een rol voor het Openbaar Ministerie en de strafrechter weggelegd.'

Hoeveelheid rechten

Het is volgens de minister belangrijk dat ondernemers door het jaar heen zelf goed zicht houden op hun situatie, zowel waar het gaat om de hoeveelheid rechten als de fosfaatproductie.

Tegen een aantal pluimveehouders is vorige week forse terugbetalingen en voorwaardelijke celstraffen, boetes en werkstraffen geëist. Die groep had meer pluimvee dan pluimveerechten.

Schrijnende gevallen

Onder de pluimveehouders waren ook enkele schrijnende gevallen van ondernemers die kampten met een forse onderbezetting als gevolg van een recente uitbreiding en dure pluimveerechten. De rechter doet op 5 december uitspraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer