Meest heftige uitbraak vogelgriep in Europa ooit

Europa kampt met de meest heftige uitbraak van vogelgriep ooit. Dat stellen onderzoekers van het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) tegenover het ANP. Dit Duitse overheidsinstituut onderzoekt alle uitbraken van besmettelijke dierziekten en houdt het aantal uitbraken per regio bij. De problemen zouden wijdverspreid zijn en volgens de onderzoekers is 'het einde is voorlopig nog niet in zicht'.

Meest+heftige+uitbraak+vogelgriep+in+Europa+ooit
© Vidiphoto

De onderzoekers zien dagelijks nieuwe meldingen van gevallen van vogelgriep binnenkomen vanuit Finland tot de eilandengroep Faeröer en vanuit Ierland tot Portugal. In Duitsland alleen zijn sinds begin oktober al 394 besmettingen geconstateerd bij wilde vogels. Het zou vooral gaan om eenden, ganzen, zwanen en meeuwen. Duitsland is daarmee een van de zwaarder getroffen landen.

In dezelfde periode zijn volgens het FLI in heel Europa 675 besmettingen bij wilde dieren gemeld. De afgelopen maand was dat het meest het geval in Duitsland (91 maal) en in Nederland (74 keer).


534 maal vogelgriep op Europese bedrijven

Bij Europese pluimveebedrijven werd vanaf oktober dit jaar 534 maal vogelgriep geconstateerd en de teller blijft oplopen. In dezelfde periode was dat het geval op 46 Duitse pluimveebedrijven, met kalkoenen, eenden, leghennen, ganzen, vleeskuikens en ook ouderdieren.

In België en Frankrijk zijn ook bedrijven besmet met vogelgriep. De laatste uitbraak in België is in Veurne, vlak bij de Franse grens waar zeven uitbraken van vogelgriep zijn. Frankrijk meldt nog een nieuwe uitbraak in het zuiden van het land bij eenden die voor de foie gras worden gehouden. Daar zijn omliggende bedrijven preventief geruimd.

Ook buiten Europa slaat de vogelgriep overigens om zich heen. In Israël zijn zeker 5.200 kraanvogels bezweken en moesten nog eens een half miljoen kippen worden geslacht.


In Nederland zijn de afgelopen maanden negen pluimveebedrijven besmet geraakt met vogelgriep en geruimd met als doel het virus in te dammen. Bij de laatste besmetting in het Limburgse Ysselsteyn zijn daartoe twee bedrijven preventief geruimd. De acht bedrijven binnen de 3 kilometerzone in Ysselsteyn blijken overigens niet besmet.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer