LTO: vogelgriep blijft, vaccin kan uitkomst bieden

De vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP oppert ander beleid rondom vogelgriep op het moment dat het virus ergens in een stal opduikt. Omdat vogelgriep wijdverspreid is, kan vaccineren meer soelaas bieden dan almaar ruimen.

LTO%3A+vogelgriep+blijft%2C+vaccin+kan+uitkomst+bieden
© Pieter Stokkermans

'De vogelgriep is wijdverspreid en niet meer zo seizoensgebonden zoals eerder wel het geval leek. Daarom zou moeten worden nagedacht over andere oplossingen dan het almaar ruimen van pluimvee', zegt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP. Volgens hem zou een vaccin soelaas kunnen bieden.

De Jong reageert daarmee op onderzoek van het Duitse Friedrich-Loeffler-Institut (FLI). Dit overheidsinstituut dat onderzoek doet naar dierenwelzijn. Het FLI stelt dat Europa niet eerder te maken heeft gehad met zo'n ernstige uitbraak van vogelgriep als nu.


De vakgroepvoorzitter onderschrijft de conclusies van het FLI. Voorheen dook het virus vooral op in landen met veel water, zoals Nederland. Dat gebeurde vaak alleen in het trekseizoen, dus in de laatste maanden van het jaar. Nu duikt het virus ook in drogere gebieden op en is vogelgriep het hele jaar aanwezig. Zo is het virus afgelopen voorjaar in nesten met jonge vogels ontdekt.


Najaar en winter

Net als het griepvirus bij mensen zorgt vogelgriep in het najaar en de winter voor problemen, zegt De Jong. Nederlandse pluimveehouders lukt het vrij goed om het virus buiten de deur te houden. Maar als dieren besmet raken met het virus, is het beleid dat stallen geruimd moeten worden.

De vakgroepvoorzitter wijst erop dat grote farmaceuten werken aan een vaccin tegen vogelgriep. Volgens hem willen nog niet alle landen daaraan. Er leven zorgen over de veiligheid van vlees en eieren van ingeënte dieren. Maar nu het virus zo hard om zich heen grijpt, zien steeds meer landen ook de noodzaak in. De producten van ingeënte dieren zijn volgens De Jong veilig voor consumptie.

De komende tijd zijn er proeven met vaccins in onder andere Nederland, België en Frankrijk. In Frankrijk zorgt het virus vooral bij eenden voor problemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer