Minister ziet probleem 'vrije-uitloopei en ophokplicht'

Als de ophokplicht in de pluimveehouderij langer dan zestien weken duurt, kunnen houders van uitloophennen de eieren niet langer verkopen als vrije-uitloopeieren. Demissionair landbouwminister Carola Schouten erkent dit probleem en gaat in gesprek met de pluimveesector om te kijken hoe dit kan worden opgelost.

Minister+ziet+probleem+%27vrije%2Duitloopei+en+ophokplicht%27
© Niek Stam

Dat schrijft Schouten aan de Tweede Kamer als antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van BBB. De ophokplicht werd ingesteld op 26 oktober. Dat betekent dat de ophokplicht vanwege de uitbraak van vogelgriep al acht weken van kracht is. Vorig jaar was de ophokplicht heel lang van kracht en de kans is groot dat dit ook nu weer nodig is.

Vorig jaar waren enkele supermarktketens bereid om de eieren tegen de oorspronkelijke vrije-uitloopprijs af te nemen. Of dat dit jaar ook weer gebeurt, is nog niet duidelijk. Wat Schouten betreft is dit wel een goed idee. 'Ik spreek mijn waardering hiervoor uit', schrijft Schouten. 'Het is belangrijk dat ketenpartners elkaar ondersteunen in dit soort situaties'.


Verlies van inkomen

Dat pluimveehouders na 16 weken ophokplicht de eieren niet meer kunnen verkopen als vrije-uitloopeieren komt door Europese regelgeving. De eieren moeten dan verkocht worden als scharreleieren. Dit leidt tot verlies van inkomen.

Het staande Nederlandse beleid is dat er geen compensatie wordt gegeven in deze gevallen. Volgens Schouten behoort de ophokplicht door vogelgriep tot het normale bedrijfsrisico. 'Ik heb echter oog voor deze specifieke problematiek', schrijft ze nu. Ze treedt daarom in overleg met de sector.

Van der Plas wilde onder meer weten waarom de deskundigengroep dierziekten de uitbraak van vogelgriep niet eerder zag aankomen. Schouten schetst dat zowel in augustus als eind september het risico op uitbraken door deze groep nog op 'matig' werd ingeschat. Er was op dat moment geen aanleiding voor aanvullende risicobeoordeling. In oktober heeft de minister de deskundigengroep zelf om een nieuwe risicobeoordeling gevraagd na een uitbraak bij een pluimveebedrijf in Nederland, vondsten van dode vogels in Noord-Nederland en ontwikkelingen in Europa.


H5N1-type

Sinds oktober dit jaar is alleen het type hoogpathogene vogelgriep H5N1 gevonden op besmette commerciële pluimveebedrijven en niet-commerciële locaties. Het H5N1-type dat nu wordt gevonden is genetisch anders dan het virus dat in 2020 en begin 2021 in Nederland werd gevonden. De genetische code is het meest verwant aan dat van een virus dat in september in het zuidwesten van Rusland werd aangetroffen. Het is zeer waarschijnlijk dat dit virus via trekvogels naar Nederland is gekomen.

Uit een kostenoverzicht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) blijkt dat vogelgriepbestrijding in de eerste tien maanden van dit jaar ruim 4 miljoen euro heeft gekost. Via de 'roadmap Strategische Aanpak Vogelgriep' wordt samen met sectororganisatie Avined gewerkt aan een aanpak om de insleep van vogelgriep op bedrijven te verkleinen.Natuurwaarden behouden

Het verkleinen van de wilde vogelpopulatie, maakt daar geen deel van uit, schrijft de minister. De minister wil de natuurwaarde beschermen. Door het waterrijke karakter van Nederland overwinteren hier nu eenmaal veel vogelsoorten, stelt Schouten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer