Kalkoenbedrijf Ysselsteyn getroffen door vogelgriep

Op een bedrijf met 24.000 kalkoenen in het Limburgse Ysselsteyn is vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Dit bedrijf en twee andere bedrijven met 40.000 dieren binnen de 1 kilometerzone worden vanwege risicovolle contacten geruimd.

Kalkoenbedrijf+Ysselsteyn+getroffen+door+vogelgriep
© Pixabay

In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen zes andere pluimveebedrijven. Twee van deze zes bedrijven zijn van dezelfde eigenaar als het besmette bedrijf en delen ook personeel. Bij de tracering van het besmette bedrijf in Ysselsteyn is gebleken dat er sprake was van risicovolle contacten op deze twee bedrijven. Omdat bij deze twee bedrijven zowel sprake is van risicovol contact als van een beperkte afstand tot het besmette bedrijf, is de kans op besmetting van deze twee bedrijven reëel en worden ze preventief geruimd.

De overige vier bedrijven in het 1 kilometergebied hebben geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf. Deze bedrijven worden geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op de gezondheid en productie van de dieren.


Veel pluimveebedrijven binnen 10 kilometer

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen acht pluimveebedrijven. Deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rond dit bedrijf liggen 69 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Zie ook de regeling voor meer informatie.


Doucheverplichting

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Voor die noodzakelijke bezoekers geldt een doucheverplichting. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.De landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels. Deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, loopvogels en sierwatervogels, geldt een afschermplicht. Hierbij moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren, vleeskuikens en eenden geldt nog steeds een aangescherpte meldplicht. Hierbij moeten pluimveehouders eerder melding maken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van uitval van hun pluimvee, waardoor besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht kunnen komen en de kans op verspreiding kleiner wordt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer