Klinische controles kalkoenen en eenden voor transport

Eenden en kalkoenen moeten vanwege vogelgriep klinisch gecontroleerd worden door een dierenarts voordat ze op transport gaan naar een slachthuis. Deze controles gaan ook gelden voor hoenderachtigen, eenden en ganzen, met uitzondering van eendagskuikens, die naar een ander bedrijf gaan.

Klinische+controles+kalkoenen+en+eenden+voor+transport
© VidiPhoto

Met deze maatregel wil demissionair landbouwminister Carola Schouten voorkomen dat de vogelgriepvariant H5N1 verder om zich heen grijpt. De maatregel is dus niet van kracht voor bijvoorbeeld leghennen en vleeskuikens. Hoenderachtigen, eenden, kalkoenen en ganzen lijken relatief vaker besmet.

De maatregel was vorig jaar ook van kracht in verband met de uitbraak van de hoogpathogene vogelgriepvariant H5N8. De maatregel werd in juni ingetrokken, omdat het infectierisico was verlaagd. De uitbraken sinds oktober worden veroorzaakt door een nieuwe virusvariant H5N1.


Transport verspreidingsrisico

Transport van levende vogels en de werkzaamheden rond deze transporten zijn volgens Schouten een risico voor verspreiding van het vogelgriepvirus. Dat geldt met name bij vervoer van levend pluimvee tussen bedrijven, maar ook bij vervoer naar de slacht.

Vogels vertonen niet altijd even duidelijke symptomen bij een besmetting. Door een klinische controle voorafgaand aan het laden en vervoer van deze dieren kunnen verschijnselen mogelijk eerder herkend worden, denken deskundigen.


Hygiëneprotocol

Transport van hoenderachtigen, eenden en ganzen tussen locaties waar deze dieren gehouden worden, mag alleen rechtstreeks plaatsvinden. Er moet voldaan worden aan een hygiëneprotocol en een positieve verklaring van de dierenarts.

De klinische inspectie mag niet ouder zijn dan 24 uur voor vervoer. Ook voor het vervoer van eenden en kalkoenen naar een slachterij mag de klinische inspectie niet ouder zijn dan 24 uur. De vervoerder moet deze verklaring bij zich hebben. Voor deze regels wordt de Wet dieren aangepast. De nieuwe regels gaan in op 27 december om 17 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer