Sectorfilm over vierkantsverwaarding kip

De Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) heeft een nieuwe film uitgebracht over de vierkantsverwaarding van kip. Hierin laten meerdere bedrijven zien hoe zij bijproducten na de slacht tot meerwaarde brengen.

Sectorfilm+over+vierkantsverwaarding+kip
© Pieter Stokkermans

De film begint bij BMC Moerdijk. Veel van de Nederlandse pluimveehouderijen voeren hun kippenmest af naar deze Noord-Brabantse biomassacentrale. Hier wordt de mest vervolgens omgezet in groene stroom.

BMC Moerdijk maakt genoeg groene energie om behalve de leverende pluimveehouderijen ook nog eens 45.000 huishoudens van energie te voorzien. De as die overblijft na verbranding van de mest, wordt weer gebruikt als meststof.


Naar Azië

Pluimveeslachterij W. van der Meer en Zonen in het Friese Dronryp is specialist in het verwerken van uitgelegde leghennen. Van deze kippen worden diverse producten gemaakt, die niet veel Europese consumenten eten, maar die in Aziatische landen een delicatesse zijn.

Ook zijn er producten die de diervoederindustrie of cosmetica-industrie bereiken. In de film is te zien hoe de pluimveesector een nuttige bestemming voor ieder deel van de kip heeft weten te vinden.


Slachtbijproducten

Ook Polskamp Meat Industrie in het Gelderse Ermelo gooit niets weg. Uit slachtbijproducten van de kip wint dit bedrijf separatorvlees, botten en kippenvet. Dit alles kan weer als grondstof worden gebruikt.

Een andere grote verwerker van slachtbijproducten is Noblesse Proteins in het Drentse Wijster. Noblesse Proteins sluit de keten en staat tegelijkertijd aan het begin van een nieuwe keten. In de film laat dit bedrijf zien hoe producten als bloed, veren en koppen worden omgezet tot nieuwe, bruikbare grondstoffen voor onder andere diervoeder.


Lage CO2-footprint

Nieuwe technieken maken dat kippenvlees een lage CO2-footprint heeft en onderdeel is van een duurzaam voedselpatroon, stelt Nepluvi. Vierkantsverwaarding zorgt volgens de vereniging voor milieuvriendelijke oplossingen in de eigen sector, maar levert ook nog eens grondstoffen die andere sectoren helpen verduurzamen.

Deze film maakt deel uit van de 'Kip uit Europa'-campagne. Deze campagne is gefinancierd met steun van de Europese Commissie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer