Frankrijk meldt herstel tarweproductie en betere bietenoogst

Na een dramatisch groeiseizoen vorig jaar vanwege droogte en een hoge ziektedruk, met name in suikerbieten, verwacht Frankrijk nu betere opbrengsten voor de akkerbouwgewassen.

Frankrijk+meldt+herstel+tarweproductie+en+betere+bietenoogst
© Nieuwe Oogst

In een prognose van deze week gaat het Franse landbouwministerie uit van een tarweoogst van ruim 36 miljoen ton. Dit is 23,6 procent meer dan de tarweproductie van vorig jaar en ook 8,1 procent meer dan het meerjarig gemiddelde. Frankrijk is in de Europese Unie de grootste producent van tarwe.

Ten opzichte van een maand geleden is de Franse tarweoogst overigens wel met 600.000 ton naar beneden bijgesteld. Dit is vooral een gevolg van de relatief natte oogstomstandigheden, meldt het ministerie. De totale Franse graanproductie is 15 procent hoger dan in 2020. De verwachte gerstoogst is 11,7 miljoen ton. Dat betekent een plus van 12,7 procent ten opzichte van vorig jaar.


Kleiner bietenareaal

Ook positief is de Franse overheid over de opbrengsten van de suikerbieten dit jaar. De totale oogst wordt nu geraamd op 33,1 miljoen ton bieten, 26,4 procent meer dan vorig jaar. Wel is deze oogst nog steeds 10,5 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde, maar dat komt vooral door het kleinere bietenareaal dat afgelopen voorjaar is ingezaaid.

De Franse telers van suikerbieten ondervonden vorig jaar veel schade van de vergelingsziekte. Dit jaar is de druk aanzienlijk lager. Wel zijn er nog zorgen omdat de vele neerslag van de afgelopen periode vermoedelijk ten koste gaat van het suikergehalte.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer