Duitse Groenen-ministers: geen dumpprijzen voor voedsel

De Duitse landbouwminister Cem Özdemir en zijn milieucollega Steffi Lemke hebben in het kerstweekeinde in twee grote interviews in Duitse kranten hun toekomstplannen toegelicht. Özdemir wil er met zijn beleid voor zorgen dat de prijzen voor voedsel en landbouwproducten omhooggaan.

Duitse+Groenen%2Dministers%3A+geen+dumpprijzen+voor+voedsel
© ANP

'Er kunnen geen dumpprijzen meer zijn voor voedsel. Ze drijven boerderijen naar de ondergang, verhinderen meer dierenwelzijn, belemmeren biodiversiteit en vervuilen het klimaat', zei Özdemir tegen Bild am Sonntag.


Lemke wil het gebruik van chemische middelen in de landbouw drastisch verminderen. Ze zegt dat de meeste boeren dat ook wel willen, als er een beter verdienmodel wordt opgezet. 'Ik ga er niet van uit dat we binnen een regeerperiode van vier jaar al helemaal zonder bestrijdingsmiddelen kunnen. Maar we hebben een flinke reductie nodig als we de insectensterfte willen stoppen', zei de milieuminister zondag in de kranten van mediagroep Funke.


Einde areaalpremies

Lemke bekritiseerde de steun van het vorige Duitse kabinet voor het onlangs vastgestelde nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. 'We moeten dringend uit dit systeem van areaalpremies, die zonder ecologische afweging worden uitbetaald. We gaan ons nu al richten op vernieuwing van dat Europese landbouwbeleid', stelde de Groenen-politica. Over het verminderen van chemische middelen in de landbouw zei Lemke dat de overheid dat op twee manieren voor elkaar kan krijgen: met subsidies of met wettelijke verboden.


'Ik ben er vast van overtuigd dat de meeste boeren minder pesticiden willen gebruiken. In de regel hebben ze een goed begrip van biologische relaties. Maar al decennialang worden boeren door het Europese landbouwbeleid in een geforceerde situatie gedwongen: groeien of verliezen. Hier zijn elk jaar miljarden euro's aan belastinggeld aan uitgegeven zonder enige verbetering voor de biologische diversiteit of voor onze waterkwaliteit.'

Özdemir wil dat Duitsers hun eten net zo gaan waarderen als hun auto's. 'Soms heb ik het gevoel dat goede motorolie belangrijker is dan goede slaolie. Voedsel zal waarschijnlijk geen luxeproduct worden, maar de prijs moet de ecologische werkelijkheid sterker uitdrukken', zei hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer