EU-lidstaten pleiten voor richtlijn prijsvorming in hele keten

Diverse EU-lidstaten vinden dat er Europese richtlijnen moeten komen voor handelsafspraken over tarieven, prijzen en eerlijke handel in de hele voedselketen. Daar moeten ook de verkoopprijzen in de supermarkten deel van gaan uitmaken.

EU%2Dlidstaten+pleiten+voor+richtlijn+prijsvorming+in+hele+keten
© Twan Wiermans

Het pleidooi klonk deze week tijdens de Landbouwraad in Brussel. Er wordt al gewerkt aan een richtlijn (UTP) tegen oneerlijke handelspraktijken, maar een eerste concept is volgens veel landbouwministers nog te vrijblijvend. De inkomens van de boeren mogen van zulke prijsafspraken niet het sluitstuk worden.


De Franse minister Julian Denormandie, die het komend halfjaar LNV-voorzitter in de EU is, zei dat Frankrijk met zijn Egalim-systeem al een vergaand voedsel- en prijzenstelsel kent. De minister meldde dat hij 'eerlijke handel en eerlijke prijzen voor een eerlijk product' hoog op zijn agenda heeft staan.


Noodplan

De LNV-ministers hebben ook ingestemd met een noodplan om de voedselvoorziening te beschermen tegen toekomstige crises, zoals een coronapandemie. Maar de beschermingsregels kunnen ook ingezet worden bij natuurrampen, uitbraken van dierziekten en economische bedreigingen.

Daarom komt er een nieuw EU-instituut dat dit allemaal in de gaten moet gaan houden en moet regelen. Nederland heeft er geen bezwaar tegen, omdat ook volgens Den Haag uiteindelijk de export van landbouwproducten niet in gevaar mag komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer