Nieuwe landbouwminister: 'Duitsland voortaan in kamp hervormers'

De nieuwe Duitse landbouwminister Cem Özdemir gaat zich inzetten voor het beschermen van de biodiversiteit en de boeren. Dat zei de kersverse bewindsman in zijn eerste interview met de Duitse publieke omroep.

Nieuwe+landbouwminister%3A+%27Duitsland+voortaan+in+kamp+hervormers%27
© ANP Persbureau

'We hebben te maken met uitstervende soorten en het verlies van boerderijen. We moeten beide gelijk aanpakken', zegt de minister van Bündnis 90/Die Grünen. Tegenover de online zender Phoenix (van ARD en ZDF) kondigde hij aan dat Duitsland met het oog op de Europese Unie een draai zal maken. 'Duitsland zit voortaan in Brussel in het hervormerskamp en niet in het kamp van de afremmers.'


Özdemir ziet in zijn voorganger en partijgenoot Renate Künast - die tussen 2001 en 2005 de scepter zwaaide over het federale Duitse landbouwbeleid – een rolmodel. Hij noemde haar op transitie gericht beleid een 'succes'.

Dierenwelzijn staat bij de nieuwe Duitse landbouwminister hoog in het vaandel. Ook wil hij het gebruik van gewasbescherming verder afbouwen en de landbouw klimaatneutraal maken. 'Maar dat kost geld en daarom moeten we de boeren daarbij helpen.' Het voortbestaan van de kleine familiebedrijven heeft zijn specifieke aandacht. Zij dreigen het in Duitsland te verliezen van de toenemende intensivering en schaalvergroting.


Zendingsdrang

Vanuit zijn eigen vegetarisme hoeven boeren van Özdemir geen zendingsdrang te verwachten. 'Iedereen is vrij om daarin zijn eigen keuze te maken. Mijn kinderen zijn ook geen vegetariërs.' Hij gaf aan met 'respect' naar zijn nieuwe functie te kijken. Hij begrijpt dat boeren hem met vraagtekens zullen volgen. 'Kan hij het? En hoe gaat het doen?'

Vanuit de meest linkse vleugel van Bündnis 90/Die Grünen klonk vorige week kritiek dat de plannen van de nieuwe regering niet ver genoeg gaan. De bewindsman twijfelt er echter niet aan dat de deelname van zijn partij aan de nieuwe coalitie en zijn benoeming als minister van landbouw in de partij breed gesteund wordt. Bündnis 90/Die Grünen heeft bovendien met Steffi Lemke (foto rechts) op Milieu nog een ministerspost met invloed op het natuur- en milieubeleid.


Ruime meerderheid

Özdemir gaat dienen onder de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz. De leden van de nieuwe regering legden woensdag de officiële eed af. Scholz zei bij zijn eed dat hij al zijn energie steekt in het welzijn van het Duitse volk. Scholz gaat leidinggeven aan een regering van zijn partij SPD, de milieupartij Bündnis 90/Die Grünen en de liberale FDP. De zogeheten stoplichtcoalitie heeft een ruime meerderheid in het parlement.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer