Vogelgriep in België dicht bij Nederlandse grens

Op een ouderdierenbedrijf met 38.000 dieren in het Belgische Weelde, vlak bij de Nederlandse grens bij Baarle Nassau, is dinsdag hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Ook een bedrijf met 26.000 vleeskuikens in Averingem, vlak bij de Franse grens, is besmet.

Vogelgriep+in+Belgi%C3%AB+dicht+bij+Nederlandse+grens
© Marcel Berendsen

Volgens Sciensano gaat het om het H5N1-vogelgriepvirus. De dieren op beide locaties worden geruimd in opdracht van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het bedrijf in Averingem ligt dichtij de twee met vogelgriep besmette bedrijven die in Frankrijk zijn gevonden.

Rond de haarden heeft het FAVV een beschermingszone met een straal van 3 kilometer en een bewakingszone met een straal van 10 kilometer ingesteld. In Alveringem zitten zes bedrijven binnen de 3 kilometerzone en 39 in de 10 kilometerzone.


Slachthuizen

In Weelde betreft het respectievelijk dertien bedrijven, twee slachthuizen en een broederij in de 3 kilometer zone en 67 pluimveebedrijven en twee broederijen in de 10 kilometerzone. De 10 kilometerzone ligt deels in Nederland. Daar liggen zes vleeskuikenbedrijven, twee legbedrijven en een ouderdierbedrijf. De uitbreiding van deze 10 kilometerzone naar Nederland is inmiddels officieel bevestigd.Zoals gebruikelijk treden de geldende maatregelen bij een vogelgriepbesmetting in werking, waaronder een vervoersverbod voor pluimveeactiviteiten: pluimvee, vogels, broedeieren, consumptie-eieren, vlees, vleesproductie kadavers, mest/drijfmest/strooisel. Doorvoer door de zones is wel toegestaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer