GroenLinks: 'Leg buiten schot houden luchtvaart maar uit aan boeren'

GroenLinks Zuid-Holland vindt het onbegrijpelijk dat de luchtvaart buiten schot wordt gehouden bij het oplossen van de stikstofcrisis. De partij stelt dat boeren die hun best doen, de dupe zijn.

GroenLinks%3A+%27Leg+buiten+schot+houden+luchtvaart+maar+uit+aan+boeren%27
© Bert Hartman

Robert Klumpes, Statenlid namens GroenLinks: 'Op dit moment worden er door het Rijk veel maatregelen voorgesteld om de stikstofcrisis tegen te gaan. Maar in geen enkel document staat iets over de rol van de luchtvaart, terwijl ook deze sector verantwoordelijk is voor een deel van de stikstofuitstoot. Wij willen dat de luchtvaart haar steentje bijdraagt.'

Volgens Klumpes zijn om tot een vermindering van de stikstofuitstoot te komen in het gebied afspraken gemaakt met boeren en natuurorganisaties. 'Ik kan niet begrijpen dat toegestaan wordt dat vliegtuigen de geboekte winst mogelijk teniet doen. Leg dat maar eens uit aan al die boeren, die daar zo hun best doen.'


Vliegroutes

Een groot deel van provincie Zuid-Holland ligt onder de vliegroutes van Schiphol en Rotterdam The Hague Airport. Natuurgebieden lijden onder de stikstofuitstoot, stelt Klumpes. 'Bij de herziening van het luchtruim is bijvoorbeeld besloten om meer over de Nieuwkoopse Plassen, een Natura 2000-gebied, te vliegen. Terwijl dit natuurgebied juist heel gevoelig is voor stikstof.'

Het Statenlid wil daarom dat de luchtvaart niet langer wordt uitgesloten van stikstofmaatregelen. 'Op deze manier is het dweilen met de kraan open. In alle sectoren worden maatregelen getroffen. Het kan niet zo zijn dat er een milieuvergunning wordt afgegeven aan Schiphol, zonder dat er maatregelen worden getroffen om de stikstofuitstoot omlaag te brengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer