Vlaamse landbouwminister: minder dieren hypocriet

De kersverse Vlaamse landbouwminister Hilde Crevits vindt het hypocriet om het aantal dieren in Vlaanderen te verminderen. Dat zei ze in het televisieprogramma De Afspraak op Canvas.

Vlaamse+landbouwminister%3A+minder+dieren+hypocriet
© Erik Colenbrander

'Ik vind het een beetje hypocriet om hier dan het aantal koeien te verminderen, terwijl in andere landen onze productie wordt overgenomen waar die maatregelen niet worden genomen', vertelde Crevits. 'Dan kies ik liever voor onze eigen boeren en onze eigen koeien. Door de innovatieve manier waarop we hier met het voeder van koeien omgaan, is de methaanuitstoot van koeien laag.'

De minister ging in op de boerenprotesten in Nederland, Duitsland en Frankrijk. In België is het tot op heden nog niet tot landbouwprotesten gekomen. Crevits zegt trots te zijn op de boeren. 'Mijn respect voor de boeren neemt nog elke dag toe. Met 1 procent zorgen ze voor de voeding van 99 procent van onze bevolking. De inspanningen die landbouwers leveren zijn spectaculair, maar de uitdagingen zijn dat ook.'

Natura 2000

Net als in Nederland wordt er ook in België in het publieke debat gediscussieerd over de omvang van de veestapel. Zo stelde Greenpeace België voor om de vleesproductie met 83 procent te verkleinen. Wetenschappers menen dat daarmee de nationale stikstofuitstoot met de helft vermindert.

Vlaanderen ontkomt ook niet aan stikstofmaatregelen. Sinds 2016 is daar een plan voor. Zo kunnen bedrijven aan de grenzen van Natura 2000-gebieden niet meer uitbreiden. Veehouderijen in Vlaanderen zijn nu ingedeeld in drie klassen. Klasse 1 zijn bedrijven waarvan de activiteiten geen betekenisvolle impact hebben op Natura 2000-gebieden. Klasse 2 heeft een kleine tot grote impact en klasse 3 een zeer grote impact.

Mestwetgeving

Ook de mestwetgeving in België is streng, volgens de minister een van de strengste ter wereld. Toch verbetert de waterkwaliteit volgens haar niet voldoende. 'We moeten bekijken hoe we landbouwbedrijven daar beter in kunnen begeleiden, maar dat als je als landbouwer al die inspanningen moet doen zonder zekerheid over een inkomen, dan leidt dat tot trauma's.'

Volgens Crevits moeten boeren niet als probleem worden gezien, maar als deel van de oplossing. 'We zijn in Vlaanderen op zo veel vlakken koploper, maar we zijn er te weinig fier op.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer