Sector 'gigantisch geschrokken' door uitbraak vogelgriep

Voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is 'gigantisch geschrokken' door de vondst van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Zeewolde. 'Een ruiming is een verschrikking voor de dieren en het bedrijf', zegt hij.

Sector+%27gigantisch+geschrokken%27+door+uitbraak+vogelgriep
© Twan Wiermans

Oplaat vindt het goed dat er een landelijke ophokplicht is ingesteld door demissionair landbouwminister Carola Schouten om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. LTO Nederland sluit zich aan bij de woorden van de NVP en laat weten mee te leven met het getroffen bedrijf.

Een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5), die tot ernstige ziekte of sterven bij vogels leidt, is aangetroffen bij een pluimveebedrijf in Zeewolde. De 36.000 dieren op het bedrijf worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 'De vogelgriep komt met de vogeltrek', zegt Oplaat. 'We nemen als sector al veel maatregelen qua hygiëne en daar houdt iedereen zich heel strikt aan. Maar als kippen buiten lopen is er altijd een risico dat dit kan gebeuren.'


Het ministerie van LNV meldt dat er in een straal van 3 kilometer van het besmette bedrijf in Zeewolde zes andere pluimveebedrijven zijn gevestigd. Er wordt nu onderzocht of daar ook sprake is van vogelgriep. In een zone van 10 kilometer liggen nog negen andere bedrijven. Voor die pluimveehouders geldt een vervoersverbod. Dat betekent dat er onder meer geen pluimvee, eieren en mest mogen worden vervoerd afkomstig van die bedrijven.

Het ministerie benadrukt dat het belangrijk is dat de vondst van dode wilde vogels bij de NVWA wordt gemeld. Houders van vogels zijn verplicht te melden wanneer er dieren zijn gestorven. Een eerdere ophokplicht werd begin juli opgeheven voor het hele land. In veel regio's moesten kippenboeren maandenlang hun pluimvee binnenhouden.


Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR)Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer