Avined: situatie rond vogelgriep blijft onrustig

De situatie rond de vogelgriep in Europa blijft onrustig, meldt stichting Avined. Zo waren er vorige week nog drie H5N1-uitbraken vastgesteld bij bedrijven in Duitsland. In Nederland worden regelmatig dode vogels gevonden. Het eerste Nederlandse beperkingsgebied wordt dinsdag vrijgegeven.

Avined%3A+situatie+rond+vogelgriep+blijft+onrustig
© Nieuwe Oogst

Bij de drie besmette bedrijven in Duitsland ging het volgens Avined om een kleinschalige houderij met legkippen in Beieren, een bedrijf met twaalfhonderd ganzen in de deelstaat Harburg en een bedrijf met driehonderd vogels van diverse pluimage in de deelstaat Thüringen. Daarbij ging het naast legkippen onder meer om kalkoenen en eenden.

In centraal-Bulgarije is recent ook een kleinschalig bedrijf getroffen door hoogpathogene vogelgriep. Verder worden nog regelmatig dode, besmette wilde vogels gevonden in Nederland, Luxemburg, Duitsland, Kroatië en Slowakije.

Ondertussen komen in Nederland langzaam de eerste beperkingsgebieden, de 10-kilometerzones, weer vrij. Voor Zeewolde is dit gebied op 7 december ingetrokken. Zonder nieuwe besmettingen is op 10 december Lutjegast aan de beurt. Voor Tsum en Vinkeveen staan 16 en 23 december op de planning.


Kaart van de vogelgriepsituatie sinds oktober 2021, gemaakt door Wageningen University & Research:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer