Minister dubt nog over wijziging destructiestelsel

Landbouwminister Carola Schouten is er nog niet over uit of en hoe het stelsel voor het ophalen en verwerken van kadavers van dieren er in de toekomst uitziet. Sinds een potentiële toetreder tot deze markt zich heeft aangediend, wordt gekeken of Rendac het alleenrecht moet houden of dat concurrentie mogelijk wordt.

Minister+dubt+nog+over+wijziging+destructiestelsel
© Twan Wiermans

De veehouderijsectoren hebben eerder aangegeven tevreden te zijn over dienstverlening en service van de huidige aanbieder Rendac. Tegelijkertijd zou meer concurrentie kunnen zorgen voor een gunstiger (goedkoper) tarief voor boeren. Nederland kent op dit moment een 'gereguleerd monopolie' op het ophalen en verwerken van kadavers.


Eerder dit jaar werd het contract met Rendac opengebroken en vernieuwd. De komende vijf jaar is Rendac nog de enige aanbieder. Voor 2024 moet besloten worden of het destructiestelsel in Nederland wordt gewijzigd. Minister Schouten laat dit over aan haar opvolger, maar heeft al wel een aantal opties uitgezocht en verder onderzoek in gang gezet.


Betaalbaarheid

Schouten benadrukt dat het in het belang van de sector en de hele samenleving is dat kadavers op een veilige en verantwoorde manier worden opgehaald en verwerkt. Ook de toegankelijkheid in heel Nederland en betaalbaarheid is belangrijk. Tot slot vindt ze het belangrijk dat het stelsel toekomstbestendig is.

Volgens haar kan de markt op twee manieren anders ingericht worden. De eerste is liberalisering. In dat geval wordt de regulering door de overheid van de destructiemarkt opgeheven. In die situatie hebben Rendac en eventuele andere partijen ook zelf de vrijheid om hun tarieven te bepalen. Nu wordt dat nog contractueel vastgelegd met de overheid.


Openbare aanbesteding

Een tweede optie is dat er een openbare aanbesteding of wettelijke aanwijzing plaatsvindt. In dat geval kunnen meerdere partijen meedoen aan aanbesteding, maar wordt er uiteindelijk een partij geselecteerd die de dienstverlening van het ophalen en verwerken van kadavers uitvoert. Volgens de minister zou bij deze optie Nederland ook verdeeld kunnen worden in verschillende werkgebieden. Per werkgebied (regio) kan dan een andere aanbieder actief zijn.

Schouten onderzoekt ook de mogelijkheid om het transport en de verwerking te scheiden. Dat kan dan door verschillende aanbieders gedaan worden. De minister vindt voortzetting van de huidige situatie met een monopolist niet ideaal. 'Een stelsel met meerdere partijen verkleint de afhankelijkheid van een partij en kan de continuïteit van het verwerkingsproces borgen. Gezonde concurrentie kan tevens positief uitwerken op de prijzen en zorgen voor een prikkel tot innovatie en verduurzaming.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer