Minister maakt nieuwe afspraken met Rendac

Demissionair landbouwminister Carola Schouten heeft nieuwe afspraken kunnen maken met destructiebedrijf Rendac in het Brabantse Son. Volgens de minister is het een verbetering voor de sectoren ten opzichte van het eerdere contract dat al vanaf 2004 liep.

Minister+maakt+nieuwe+afspraken+met+Rendac
© Persbureau Noordoost

In februari zegde Schouten het contract met Rendac op met als doel om nieuwe en betere afspraken te kunnen maken over onder meer de tariefopbouw en transparantie van de tarieven. Verschillende sectorpartijen hebben de laatste jaren aan de bel getrokken over de stijging van de tarieven voor het ophalen en verwerken van kadavers. Bovendien is er een nieuwe potentiële aanbieder die interesse heeft om ook kadavers te transporteren en te verwerken. Nu gebeurt dit uitsluitend door Rendac.

Voorlopig blijft Rendac dat nog alleen doen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit doet onderzoek naar 'een nieuwe ordening' van de destructiemarkt. De huidige nieuwe afspraken die de minister heeft kunnen maken met Rendac, moeten nog worden uitgewerkt in een contract. Dat contract zal lopen van 2022 tot en met 2026.


De kadavertarieven voor 2022 worden op basis van die overeenkomst vastgesteld. Vanaf 2027 wordt mogelijk gekozen voor een ander systeem voor het transport en verwerking van dierlijke bijproducten.


Live debat: Toekomst van de varkenshouderij in Nederland

Waar staat de Nederlandse varkenshouderij in 2030? Waaraan moeten varkenshouders voldoen op korte en middellange termijn? Tijdens de aftrap van de Dutch Pork Expo bespreekt Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst, deze ontwikkelingen met prominente en inspirerende beleidmakers, varkenshouders en kenners van de varkenssector, onder wie Linda Janssen (voorzitter POV), René Veldman (sectormanager Rabobank), Theo Vernooij (varkenshouder), Koen van Bergen (directeur livestock en supply chains bij Vion), Angela van der Sanden (Connecting Agri & Food), Sener Celik (JoinData) en William Meulendijks (varkenshouder). De Dutch Pork Expo is op 12 en 13 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Het debat is bij de start, op dinsdag 12 oktober om 14.00 uur op de beurs en is ook online te volgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer