Soms levend dier tussen kadavers Rendac

Destructiebedrijf Rendac komt zeer incidenteel een levend dier tegen tussen kadavers die het ophaalt bij veehouderijbedrijven. Ondanks dat dit zelden voorkomt, neemt landbouwminister Carola Schouten het hoog op. Ze schrijft hierover in een brief aan de Tweede Kamer.

Soms+levend+dier+tussen+kadavers+Rendac
© Nieuwe oogst

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is met onder andere het Openbaar Ministerie in gesprek over hoe sluitend bewijs kan worden geleverd in dit soort zaken, zodat de verantwoordelijke veehouder kan worden vervolgd. Het is voor de NVWA lastig om achteraf aan te tonen dat een veehouder verwijtbaar nalatig is geweest. Het dier is dan immers niet meer op het bedrijf aanwezig.

Tot nu toe werd niet bij alle meldingen van Rendac tot inspectie overgegaan door de NVWA. De toezichthouder heeft nu maatregelen getroffen om dit in het vervolg wel altijd te doen.

'Het is voor mij niet acceptabel als er nog een levend dier wordt aangetroffen tussen de kadavers die door ondernemers aan Rendac worden aangeboden', schrijft Schouten. 'Ik ben me er ook van bewust dat er in dit kader sprake kan zijn van onbewuste onbekwaamheid. Maar de dierhouder is er wel verantwoordelijk voor dat er geen levende dieren bij de kadavers worden aangeboden. In mijn gesprekken met de sector zal ik dit ter sprake brengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer