Schouten zegt overeenkomst met Rendac op

Minister Carola Schouten van LNV heeft de financiële overeenkomst uit 2004 met destructiebedrijf Rendac opgezegd. Dat heeft ze gedaan om nieuwe financiële afspraken te kunnen maken. Rendac blijft de komende jaren de partij voor het ophalen en verwerken van kadavers in Nederland.

Schouten+zegt+overeenkomst+met+Rendac+op
© Nieuwe oogst

Dat schrijft de landbouwminister in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe financiële afspraken met Rendac zullen van kracht zijn voor de komende paar jaar, totdat er een nieuwe ordening van de destructiemarkt komt. Het ministerie is daarover in overleg met belanghebbende partijen, zoals de belangenbehartigers Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en LTO Nederland.

Verschillende sectorpartijen hebben de laatste jaren aan de bel getrokken over de stijging van de destructietarieven. Uit een marktscan door onderzoeksbureau Rebel bleek in december dat een nieuwe potentiële aanbieder interesse heeft getoond om ook kadavers te transporteren en te verwerken in Nederland. Nu gebeurt dit uitsluitend door Rendac.


Tariefwijziging

In de brief heeft minister Schouten ook de tariefwijzigingen voor 2021 op een rij gezet. Het gemiddelde tarief voor het ophalen van kadavers (stops) is dit jaar met 3 procent gestegen. Deze kostenstijging komt vooral doordat Rendac verwacht dit jaar minder kadavers op te halen. De verwerkingskosten (diertarief) dalen gemiddeld met 1,03 procent. Afhankelijk van het type bedrijf leidt dit tot een kostenstijging voor destructie tussen de 0,6 en 2,1 procent.

Schouten vindt het nodig om de afspraken te vernieuwen zodat ze 'beter passen bij de huidige maatschappelijke inzichten ten aanzien van vergoedingen voor de uitvoering van een wettelijke taak'. De minister wil nieuwe afspraken over de tariefopbouw en transparantie van de tarieven. De kadavertarieven voor 2022 wil ze via de nieuwe manier tot stand laten komen.


Meer transparantie over prijzen

De POV heeft zich de laatste jaren achter de schermen sterk gemaakt voor meer transparantie over de prijzen en heroverweging van het systeem in Nederland. Voorzitter Linda Janssen is dan ook tevreden over de stap van de minister. 'Voorop staat dat Rendac een heel bijzonder en solide bedrijf is. Het staat heel hoog aangeschreven. Je kunt er altijd van op aan. Ook in slechte tijden lossen ze problemen voor de sector op en de verwaarding van producten is heel hoogstaand. De rest van de wereld kijkt daar geïnteresseerd naar', stelt Janssen.

'Maar de tarieven stegen de laatste jaren alleen maar. We willen meer inzicht hoe dat komt en in welke mate de opbrengsten van verwaarding van kadavers meewegen in de destructieprijzen', vervolgt de POV-voorzitter.


Keuzemogelijkheden voor veehouders

Janssen noemt het een goede optie als er in de toekomst meer destructiebedrijven komen, zodat veehouders kunnen kiezen. 'Dat is ook belangrijk voor de beschikbaarheid van technieken. Nu hebben we een monopolist. Het is logisch dat Rendac kiest voor technieken waar ze zelf in hebben geïnvesteerd. Maar daardoor mist er een breder blikveld en is er mogelijk te weinig innovatie.'

De POV-voorzitter vindt het logisch dat Schouten de tijd neemt voor een nieuwe ordening van de destructiemarkt. 'De sector is gebaat bij een stabiele dienstverlening. Die verloopt op het moment heel goed. We hebben er niks aan als er straks allerlei problemen ontstaan doordat een nieuwe partij de destructie verzorgt. Dus het is goed dat de minister daar zorgvuldig en afgewogen naar kijkt. Daar moeten we geen risico in nemen. Wij blijven daarover met haar in gesprek.


Keuzevrijheid

Ook LTO-bestuurder Jeannette van de Ven vindt zorgvuldigheid belangrijk. 'Keuzevrijheid voor boeren klinkt aantrekkelijk. Maar het is wel belangrijk dat het serviceniveau dat we gewend zijn van Rendac en ook de solidariteit in het systeem overeind houden. Dat houdt op dit moment onder meer in dat voor een boer op Texel dezelfde tarieven gehanteerd worden als voor een boer in de buurt van Eindhoven. De principes van het huidige systeem worden door de verschillende sectoren gesteund. Wij zouden het dus geen goed idee vinden als een eventuele nieuwe aanbieder alleen kadavers wil ophalen in zijn directe omgeving. Daarmee wordt dat systeem van solidariteit ondermijnd.'

Desondanks is ook Van de Ven positief over het feit dat Schouten het contract tegen het licht houdt. 'Daarbij is het vooral van belang dat de totststandkoming van de prijzen voor boeren transparanter wordt. Daarover moeten goede afspraken gemaakt worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer