Hobbyboeren boos over tarieven Rendac

Het tarief van Rendac voor het ophalen van één varken, geit of schaap is duurder dan dat van een bak van 900 liter. 'Oneerlijk', vinden het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG) en de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH).

Hobbyboeren+boos+over+tarieven+Rendac
© Persbureau Noordoost

De twee verenigingen willen dat de tarieven van Rendac worden herzien. Ze vinden het onrechtvaardig dat grote aanbieders van kadavers korting op de stoptarieven krijgen, terwijl deze veel meer kadavers aanvoeren per stop. 'De kleinschalige houders moeten deze korting betalen. De tarieven die Rendac voorstelt, zijn niet redelijk meer', melden ze.

Het stoptarief voor één varken, schaap of geit is 22,63 euro en voor een bak van 900 liter, container van 750 liter of meerdere vaten à 200 liter 18,52 euro.


Monopolist

Het KSG en de NBvH hebben hun ongenoegen ook gemeld in een brief aan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Volgens hen is Rendac – onderdeel van het beursgenoteerde bedrijf Darling International – tot nu toe een monopolist op deze markt.

Daardoor is het moeilijk onderhandelen voor het ministerie van LNV en voor de organisaties van houders die kadavers moeten laten afvoeren.


Argwaan

Adviesbureau Rebel heeft in 2015 op verzoek van het ministerie van LNV onderzoek gedaan naar het Nederlandse destructiebestel. Dat onderzoek is dit najaar geactualiseerd. Het viel buiten de scope van het onderzoek van Rebel om een oordeel te geven over de kostentoerekening. Wel merkt Rebel op dat de argwaan die is ontstaan, inherent is aan het werken met een monopolist die altijd een informatievoorsprong heeft op de afnemers die geen uitwijkmogelijkheid hebben.

Het ministerie van LNV wil aansluitend een verkenning laten doen om te kijken hoe deze markt meer open kan worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer